Koronavírus: ismét 5000 felett az új fertőzöttek száma, elhunyt 55 beteg Magyarországon

2020.11.09

Az elmúlt 24 órában 5162 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 114.778 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma - derül ki a kormányzati tájékoztató oldal hétfő reggeli adataiból.

Egyre több magyar beteg szorul kórházi ápolásra   -   Szerzői jogok  MTI/Balogh Zoltán
Egyre több magyar beteg szorul kórházi ápolásra - Szerzői jogok MTI/Balogh Zoltán

Elhunyt 55 beteg, így a járvány halálos áldozatinak száma 2493 főre emelkedett.

26 161-en pedig már meggyógyultak.

6061 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 415-en vannak lélegeztetőgépen.

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (28 722) és Pest megyében (14 851) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (8048), Borsod-Abaúj-Zemplén (6836) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (6015). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (1379).

A járvány lassítása a cél

Nemcsak Magyarországon, egész Európában exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a lassítása a cél - írják a tájékoztató oldalon.

A kormány az állampolgárok együttműködését kéri a rendkívüli intézkedések végrehajtásában, mindenkinek be kell tartania a szabályokat, óriási az egyéni felelősség - hangsúlyozzák.

A magyar kormány a múlt héten visszaállította a rendkívüli jogrendet, azaz kihirdette a veszélyhelyzetet. Az Országgyűlésben kedden tárgyalják a javaslatot a rendkívüli jogrendet 90 nappal való meghosszabbításáról.

Felfüggesztett műtétek, kijárási korlátozás és ingyenes parkolás

Annak érdekében, hogy a növekvő számú koronavírusos betegek kórházi ellátása továbbra is biztosított legyen, újabb kapacitásnövelő intézkedések következnek: a halasztható műtéteket felfüggesztik, bővül az ellátásba bevont kórházak és a koronavírusos betegeknek fenntartott kórházi ágyak száma.

Kijárási korlátozás van életben: éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. Ez alól kivétel, ha valaki munkavégzés céljából, a munkavégzés helyére, a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre tartva vagy egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelem miatt hagyja el lakóhelyét.

A járvány terjedésének csökkentéséért újra ingyenes a parkolás, és Budapesten, valamint a megyei jogú városokban helyi tömegközlekedési szolgáltatást végző gazdasági társaság köteles járatsűrítési tervet készíteni a munkanapokon 7 és 9, valamint 15 és 19 óra közötti időszakokra.

A kormány arról is döntött, hogy be kell zárni a szórakozóhelyeket, a rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban és színházakban csak minden harmadik széken lehet ülni, és kötelező a maszkviselés. Továbbra is kötelező a maszk viselése az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a szociális és az egészségügyi intézményekben, a vendéglátóhelyeken.