Koronavírus: gyerekek vannak lélegeztetőgépen

2021.04.16

24 gyermek van kórházban, közülük ketten lélegeztetőgépen a koronavírus-járvány miatt - ezt mondta Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli rádiónyilatkozatában.

A miniszterelnök kiemelte, hogy immár 3 145 592 ember van beoltva Magyarországon. 1 349 314-an már a második oltást is megkapták. 5216 kapták el a koronavírust a legutóbbi közlés óta ezzel a járvány kezdete óta összesen 742 198 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

241-en haltak meg a járvánnyal összefüggésben az utolsó bejelentéshez képest. A halálos áldozatok száma így Magyarországon 24762 fő fölé emelkedett, az aktív fertőzöttek száma pedig 271 516 fő.

9 459 vannak kórházban és 1117-en lélegeztető gépen.

Kevesebb pedagógus regisztrált

A kormányfő azt is megemlítette, hogy kevesebb pedagógus regisztrált oltásra, mint azt remélte, viszont szerinte az általános iskolák alsó tagozatai készen állnak a nyitásra.

A kormány meghosszabbította a jelenleg érvényben lévő intézkedéseket április 19.után is. Marad a kötelező maszkviselés a közterületeken, a távolságtartás, és az este 10 óra utáni kijárási tilalom.

Hamarosan nyithatnak a teraszok

A kormány továbbra is a beoltottak számához köti a járványügyi korlátozások feloldásának ütemét. Ez azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszainak, illetve kerthelyiségeinek nyitása a 3,5 millió beoltott utáni napon várható. A jogszabály szerint a teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. A vendégeknek nem kell majd maszkot viselni, a dolgozóknak igen.

Hétfőn az óvodások és az alsósok mehetnek az intézményekbe

Április 19-én, hétfőn az óvodák újranyithatnak, az általános iskolák alsó tagozatai (1-4. évfolyamokon) visszatérnek a jelenléti oktatásra. A felső tagozatok és a középiskolák május 10-től térhetnek vissza a tantermi oktatáshoz.