Koronavírus: forgalomba került az orosz oltóanyag

2020.09.09

Polgári forgalomba került az új koronavírus-fertőzés megelőzését szolgáló, Szputnyik (Sputnik V) néven, a világon elsőként bejegyzett orosz vakcina (Gam-Kovid-Vak) első tétele.

Az első szállítmány egy moszkvai klinikára került, de hamarosan az ország többi régiójába is eljut - közölte az orosz egészségügyi minisztérium.

A tárca szerint a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet által kifejlesztett oltóanyag átesett a megfelelő minőségellenőrzésen.

A vakcina klinikai tesztelésének harmadik szakasza ezen a héten kezdődött a moszkvai poliklinikákon, 40 ezer önkéntes bevonásával.

Ez a fiatalember, "nagy megtiszteltetésnek" érzi, hogy az elsők között kapta meg ezt az oltást.

Az önkéntesek között orvosok is vannak.

Ez a doktornő azt mondja, több barátját is elragadta a járvány. Mivel infektológus, jól tudja, "ez a betegség nem megy sehová. Itt lesz velünk, és meg kell tanulnunk megvédeni magunkat."

Az Európai Unió nem tervezi az orosz oltóanyag beszerzését. Csak a megfelelő és az európai szabványok szerinti klinikai kutatások után vásárol vakcinát. Viszont négy vakcinafejlesztésben érdekelt gyártóval is - AstraZeneca, Sanofi, Moderna, Johnson & Johnson - aláírt már megállapodást.

Oroszországban az igazolt Covid-19-fertőzések száma az elmúlt nap alatt 5099-cel 1 035 789-re emelkedett a kedden közölt hivatalos adatok szerint. A terjedés üteme 0,5 százalékos, az új esetek 23,2 százaléka tünetmentes. Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott új koronavírus-fertőzések számát tekintve az Egyesült Államok (6 301 321), India (4 280 422) és Brazília (4 147 974) után.