Koronavírus: fokozott óvintézkedések Európában

2020.10.11

Más európai országokhoz hasonlóan Németországban is korlátozták vendéglátóhelyek nyitvatartását a koronavírus-járvány miatt.

Berlinben szombattól valamennyi vendéglátóhelynek és üzletnek zárva kell tartania 23 és 6 óra között.

- A közösség szempontjából ez helyes döntés. Személy szerint azonban ellene vagyok, mert az emberek bárhol hozzájuthatnak alkoholhoz, ahol csak akarnak - mondta egy fiatal berlini nő.

Életbe lépett a szükségállapot, amelyet a spanyol kormány pénteken hirdetett ki.

Az egészségügyi miniszter, Salvador Illa úgy indokolta a madridi tartomány kilenc városára (Madrid, Alcobendas, Alcorcón, Fuenlabrada, Getafe, Leganés, Móstoles, Parla és Torrejón de Ardoz) - vonatkozó korlátozást, hogy azért van rá szükség, mert a madridi tartomány felsőbírósága csütörtökön nem hagyta jóvá a szabad mozgás korlátozásáról szóló, múlt héten kiadott rendeletet, a szükségállapot kihirdetése viszont jogalapot ad arra, hogy az intézkedést végrehajthassák.

Moszkvában ideiglenes kórházakat állítottak fel a koronavírus-fertőzöttek ellátására, amire a járvány egyre gyorsuló terjedése miatt van szükség.

Pénteken rekordot döntött a napi új fertőzöttek száma Oroszországban. A több mint 12 ezer regisztrált fertőzöttből több mint 4 ezret az orosz fővárosban jegyeztek fel.

A világon Oroszországban regisztrálták eddig a negyedik legtöbb - közel 1,3 millió fertőzöttet. A kormány adatai szerint a járvány következtében már több mint 22 ezren haltak meg.