Koronavírus: emelkedő fertőzésszámok szerte Európában

2020.10.09

Rekordszámú koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az utoljára vizsgált 24 órában Franciaországban.

A járvány gyorsuló terjedése miatt szombattól Lyonban, Saint-Etienne-ben, Lille-ben vagy Grenoble-ban is maximálisra emelik a készültségi szintet ugyanúgy, ahogyan azt a francia főváros, Párizs esetében korábban bejelentették.

A szigorítás főként a vendéglátóhelyeket érintheti, az egészségügyi miniszter, Olivier Véran mindenkit felelősségteljes magatartásra, a közösségi távolsági szabályok betartására szólított fel.

Április óta nem volt annyi napi fertőzött Németországban, mint az utolsó 24 órában, amikor több mint 4 ezer új pozitív esetet regisztráltak. Berlin az új góc. A német egészségügyi miniszter az embereket arra szólította fel, ne kockáztassák a járvány elleni küzdelemben korábban elért kiemelkedő eredményeket.

- Ha 80 millióan betartjuk a szabályokat, a vírus esélyei drasztikusan csökkenek. Ez a járvány jellempróba is, Teszt az emberek, az egész társadalom számára - fogalmazott Jens Spahn.

Nem hagyta jóvá a madridi tartomány felsőbírósága a szabad mozgás korlátozását, amelyet, múlt héten a spanyol egészségügyi miniszter rendelt el.

Az intézkedések közül hatályban maradnak a kereskedelmi és vendéglátóipari egységek létszám- és nyitvatartási korlátozásai, érvényét veszti viszont a spanyol fővárost (és néhány további várost) illetően az, hogy oda és onnan csak meghatározott indokkal, például munkavégzés, oktatás vagy orvosi ellátás céljából lehet be- és kijutni.

A döntésre reagálva Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök azt mondta, a kormány aggódik a járvány madridi terjedése miatt. Mindent be kell vetni, hogy ellaposítsák a járványgörbét, de ezt a tartományi vezetéssel együttműködve kell megtenni.

Egyre magasabbak a napi fertőzésszámok néhány kelet-európai országban is.

Oroszországban csütörtökön több mint 11 ezer új fertőzöttet jegyeztek fel, amire legutóbb májusban volt példa.

Lengyelországban utoljára napi közel 4300 fertőzöttet vettek számba, ezért a maszkviselést a közösségi helyeken az egész országban kötelezővé tették.

Csehországban bejelentették, hogy a járványhelyzetre tekintettel, hétfőtől bezárnak a fedett sport- és kulturális létesítmények.