Koronavírus: egyre közelebb a 2,5 millió beoltott Magyarországon

2021.04.06

Az elmúlt huszonnégy órában 1890 új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, olvasható a kormányzati tájékoztató oldalon. Az előző napinál csaknem nyolcezerrel kevesebb tesztet végeztek, összesen 11 194 embernél vizsgálták, hogy megfertőződtek-e.

A járvány kezdete óta a beazonosított koronavírusos esetek száma összesen 691 743 fő. Ebből az az aktív fertőzöttek száma 251 077 fő, a fertőzésből 418 568 ember gyógyult fel. 12 007 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1440-en vannak lélegeztetőgépen.

A koronavírus okozta betegségben és annak szövődményeiben 170 ember vesztette életét az elmúlt napon, így az elhunytak száma 22 098 főre emelkedett.

Folyamatosan zajlik az oltás, egy nap alatt csaknem ötvenezer kapta meg a koronavírus elleni vakcina első adagját és csaknem tízezer embernek a második dózist adták be. Az összes beoltott száma 2 432 313 főre emelkedett, közülük 922 886 fő már a második oltását is megkapta.

Egyre közelebb az Orbán Viktor magyar miniszterelnök által a korlátozások feloldásához szükségesnek tartott két és félmillió beoltott, a kormányzati tájékoztató oldal ezért már az újranyitás változásait közli.

Eszerint, ha eléri a 2,5 milliót a beoltottak száma, akkor

  • a kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul
  • az üzletek reggel 5 óra és 21.30 között lehetnek nyitva
  • az üzletek, köztük a március 8-a óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint
  • a szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók
  • a vendéglátóhelyiségek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek
  • a szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket
  • a pedagógusok oltását követően, az iskolák és óvodák április 19-én indulnak újra.