Koronavírus: döccenők az oltási programokban a vakcinák miatt

2021.01.26

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke beszélt az AstraZeneca gyógyszeripari vállalat vezetőjével, azt követően, hogy a svéd-brit gyógyszergyártó cég bejelentette, hogy az első negyedévben nem tudja vállalni a megígért oltóanyag leszállítását.

A Bizottság kitart amellett, hogy az oltási terv jól halad, de a döcögős kezdés után egyre több európai állampolgár fordul Brüsszel felé válaszokat várva.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) január 12-én jelentette be, hogy megkapta az engedélyezési kérelmet az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcinára. Az EMA akkor azt közölte, hogy január 29-én fognak dönteni.

" A bizottság és a tagállamok nem örültek a hírnek, hiszen a járvány megfékezésébe kiemelt jelentősége van az oltások beadásának- jelentette be az Európai Bizottság szóvivője. A tagállamok már kidolgozták az oltási terveket, amihez időben leszállított vakcina kell. Szóval a bejelentés, valamint a Bizottság elnöke és a vállalat közötti telefonhívás, és az adott reakciók alapján fogjuk tovább vinni az ügyet" - mondta Stefan de Keersmaecker, az Európai Bizottság szóvivője

A szállítási nehézség hátterében a gyártás csökkenése áll az európai ellátási lánc egyik gyártási helyén. Az AstraZeneca bejelentését megelőzte a Pfizer-Biontech hasonló közleménye.

Olaszország jogi lépéseket fontolgat mindkét cég ellen.

Időközben az EU is frissítette utazási tanácsát, egy "sötétvörös" színnel egészítette ki a COVID térképét, jelezve azokat a területeket, ahol a vírus nagyon gyorsan terjed és azt javasolja, hogy a tagállamok kötelezzék az utasokat, hogy érkezés és karantén előtt tesztet is végezzenek.

"Igen, az Európai Bizottság tolerálta a szabad mozgás jelentős korlátozásait, amelyek nem feltétlenül voltak alátámasztva epidemiológiai szempontból. A Bizottság nagyon óvatosan járt utána azoknak az országoknak, amelyek elfogadták ezeket a korlátozásokat. Most ellenben, amikor ezzel a sokkal gyorsabban fertőző új vírus variánssal állunk szemben, a Bizottságnak lehetősége van helyrehozni a korábban elkövetett hibáit" - tette hozzá Alberto Alemanno az uniós jog és politika professzora

A Bizottság kitart amellett, hogy az oltási terv jól halad, de a döcögős kezdés után egyre több európai állampolgár fordul Brüsszel felé válaszokat várva.