Koronavírus: átlépte az 52 milliót a fertőzöttek száma világszerte

2020.11.12

Európában elsőként, a világon ötödikként meghaladta az 50 ezret a koronavírussal összefüggésbe hozható halálos áldozatok száma Nagy-Britanniában. Boris Johnson kormánya egy evakuálás típusú műveletet tervez, hogy karácsonykor biztonságban hazajuthassanak a diákok. Angliában minden hallgatót kétszer tesztelnek majd mielőtt haza indul, és kijelölnek konkrét indulási dátumokat, úgynevezett "diák utazási ablakokat", hogy ezzel csökkentsék a vírus terjedésének kockázatát.

Nagy-Britannia után Európában másodikként Olaszországban is átlépte az egymilliót a járvány kitörése óta regisztrált fertőzöttek száma. A kórházak telítettsége miatt Rómában néhány beteget átszállítanak a szállóból kórházzá alakított Sheraton Parco de Medici hotelbe. A szobákat ellátták oxigén palackokkal és egyéb orvosi felszerelésekkel, hogy bármilyen stádiumban lévő beteget el tudjanak látni.Eközben az olasz egészségügyben dolgozók újabb országos karantént sürgetnek.

Magyarországon is életbe léptek a szigorú korlátozó intézkedések. Minden nyilvános helyen kötelező a maszk használat. Az üzletek este 7-ig maradhatnak nyitva. Az éttermek bezártak, csak a házhoz szállítás működhet. A közép és felsőoktatás átállt digitális oktatásra, és kijárási korlátozás van este 8 és reggel 5 óra között.

Görögország is kijárási tilalmat vezetett be este 9 és reggel 5 óra között, mivel rekord magas volt az egy nap alatt újonnan regisztrált koronavírus fertőzöttek száma.