Koronakötvénnyel segítenék a munkahelyek megtartását

2020.03.25

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szerint a koronavírus-járvány a 2008-as pénzügyi válságnál is pusztítóbb lesz a munkaerőpiacon.

A legrosszabb esetben akár 25 millió állás is elveszhet a világon.

Azt egyelőre senki nem tudja megmondani, mi várható Európában, mert a helyzet napról napra változik.

A szakértők azt javasolják, hogy az egyes kormányok ne külön-külön, hanem együtt lépjenek a vállalkozásaik és a munkavállalóik védelmében.

"Láthatjuk, hogy nagyon sok európai kormány pumpál pénzt a gazdaságba azért, hogy működésben tartsák a gazdaságot és megtartsák a munkahelyeket és a béreket. Mindez nagyon jó dolog. A 2008-as válság nagyon tanulságos volt. Kiderült, hogy sokkal nagyobb hatást érnek el az egyes kormányok, ha együtt lépnek. Természetesen figyelni kell az önfoglalkoztatókra és a szabadúszókra is, hiszen ők nem fordulhatnak a munkáltatójukhoz segítségért" - mondta a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet igazgatója, Guy Ryder.

A válság eddig a turizmust, a szórakoztatóipart, az éttermeket és a légiközlekedést érintette a leginkább.

A gyártók és az építőipar szereplői még kivárnak az elbocsátásokkal.

Közben egyre több országban nyújtanak segítséget a szabadúszóknak, illetve a kényszervállalkozóknak, akik egyébként nem jogosultak munkanélküli segélyre.

Norvégiában a támogatás az átlagos bevételük 80 százalékát is elérheti, míg Belgiumban közel 1600 eurót kaphatnak havonta.

Az Európai Parlament szocialista frakciója azt javasolta, hogy az EU bocsájtson ki úgynevezett koronakötvényeket.

Ebből a pénzügyi alapból támogatnák a gazdaságot és a szociális szférát.

"Azt javasoltuk a bizottságnak, a tanácsnak és az Európai Központi Banknak, hogy hozzák létre a Koronakötvényt. A 2008-as válságból megtanultuk, hogy a megszorítás ilyen esetekben nem működik. Különösen most nem. Most nagyobb likviditásra, több pénzre és több lehetőségre van szükség, hogy mozgásban tartsuk a gazdaságot és életben tartsuk az embereket" - mondta Dobrev Klára EP-képviselő.

A Koronakötvények ügyéről az eurozóna pénzügyminiszterei is tárgyalnak, de közülük többen ellenzik a közös teherviselés gondolatát.