Kormányváltás Litvániában

2020.10.26

Az eddigi legnagyobb ellenzéki párt, a Haza Szövetsége alakíthat kormányt Litvániában. A parlamenti választások második fordulójának eredményei alapján a 141 mandátumból 50-et szerzett meg.

A jobbközép párt két kisebb ellenzéki párttal együtt máris koalíciós tárgyalásokba kezdett.

"A litván választók más megközelítést várnak el a politikától, mint ami eddig volt. Úgy tűnik, hogy két liberális párttal kormányszövetségre léphetünk" - közölte a Haza Szövetségének elnöke, Gabrielius Landsbergis.

A miniszterelnök Ingrida Simonyte korábban pénzügyminiszter lesz. A Haza Szövetsége a Liberális Mozgalommal és a Szabadság Párttal tárgyal a koalícióról.

"Az azonos nemű párok kapcsolatának törvényesítése az egyik célunk" - jelentette ki a Szabadság Párt egyik politikusa, Ausrine Armonaite,

Az eddigi kormányzó balközép Litván Gazdák és Zöldek Uniója (LGPU) pátszövetségnek 32 képviselője lesz a parlamentben.

Az új kabinetnek az ország gazdasági visszaesésével, a magas munkanélküliséggel és a koronajárvánnyal kell elsősorban megküzdenie.

A választás második fordulójában a részvételi arány jelentősen alacsonyabb volt, mint az első fordulóban. A litván szavazópolgároknak alig több mint 39 százaléka adta le voksát.