Konzultáció indul az európai rákellenes tervről

2020.02.05

Egy rendhagyó kórus lépett fel Brüsszelben az Európai Parlamentnél a Rákellenes Világnapon.

A 42 tag többsége rák-túlélő.

Írországból érkeztek Brüsszelbe, hogy elmondják üzenetüket.

"A kórusunk fele átesett a rákon, a másik fele pedig támogatja a betegség elleni harcot. Inspirációt szeretnénk nyújtani a küzdelemben és emlékezni azokra, akiket elveszítettünk" - mondta a kórus szóvivője, Dee Featherstone.

Az unióban a rák a második leggyakoribb halálozási ok.

A bizottság elnöke a testvérét veszítette el miatta.

"Tizenéves koromban hallottam először a rák nevét. 13 éves voltam, amikor elvesztettem a húgomat a betegségben. Ő csak 11 éves volt" - mondta Ursula von der Leyen.

Az Európai Bizottság most konzultációt indít a tervéről, amellyel felvennék a harcot a rák ellen.

"A tervünk az, hogy a lehető legtöbb embert bevonjunk a konzultációba. A tagállamokra, szakértőkre, parlamentekre, orvosokra és betegekre is szükség van, hogy meghatározzuk a cselekvési területeket a tagállamok között" - mondta az unió egészségügyi biztosa, Stella Kiriakidesz egészségügyi biztos.

Az írországi kórus tapasztalataira is számítanak.

"Nálam 18 éve diagnosztizálták a rákot, 28 éves voltam. Nagyon súlyos betegség volt. Egy évig tartott a kezelés. A rák miatt nem lehettek gyerekeim, így örökbe fogadtam. Végül visszatértem az oktatásba és lediplomáztam pszichológiából. Most is tanulok és közben ezekkel a fantasztikus nőkkel énekelek" - mondta a kórus vezetője Brüsszelben.

Évente 1,3 millióan halnak meg az Európai Unió tagországaiban valamilyen daganatos betegségben. Magyarországon a helyzet drámai: Horvátország és Szlovákia mellett itt a legnagyobb a halálozási arány. Évente 32 ezer ember haláláért felelős a rák Magyarországon.

Az unió rákellenes tervéről itt olvashatnak bővebben.