Koalák tízezrei, állatok milliárdjai pusztultak el a nyári ausztrál tüzekben

2020.12.07

Rengeteg állatfajt, köztük több mint 60 ezer koalát sújtottak az előző nyáron Ausztrália-szerte pusztító bozóttüzek. A Természetvédelmi Világszövetség (WWF) hétfőn tette közzé jelentését.

Dermot O'Gorman
Koalapár Sydney állatkertjében   -   Szerzői jogok  Rob Griffith/AP
Koalapár Sydney állatkertjében - Szerzői jogok Rob Griffith/AP

A WWF adatai szerint összességében csaknem hárommilliárd állat került a tűz útjába, amely Ausztrália déli és keleti részén mintegy 19 millió hektárnyi területet perzselt fel.

Új-Dél-Walesben és Queenslandben már a bozóttüzek előtt is gyorsan csökkent a koalapopuláció.

Egy-egy híres ember jelenléte sokat segít a természetvédőknek, hogy felhívják a figyelmet egyes fajok élőhelyének zsugorodására vagy egyedszámának csökkenésére.

Harry és Meghan két éve látogatott Sydney állatkertjébe. A koalák ügyének sokat használt a sussexi pár érdeklődése, hiszen kéthetes ausztráliai útjukon ez volt az egyik legtöbbet fotózott és publikált hivatalos programjuk.

Dermot O'Gorman
 Harry és Meghan látogatása / Taronga Zoo, Sydney, Australia, Tuesday, Oct.16, 2018. Prince Dean Lewins/AP
Harry és Meghan látogatása / Taronga Zoo, Sydney, Australia, Tuesday, Oct.16, 2018. Prince Dean Lewins/AP

Fekete nyár

A "fekete nyár" nagy pusztítást végzett az őshonos állatfajok körében, rengeteg állat elhullott, megsérült, trauma érte, füstöt lélegzett be, a hőségtől vagy kiszáradástól szenvedett és elvesztette élőhelyét.

A WWF összesítése szerint több mint 140 millió emlős, 2,46 milliárd hüllő, 181 millió madár és 51 millió béka élt a bozóttűz pusztította területeken.

A 2019/20 nyarán pusztító tűzvész idején készült híres koalafotók egyikén egy tűzoltó itat egy koalakölyköt Dél-Ausztráliában. Az állat szomját mutatja, hogy már a második palack vizet issza a tűzből kimentett bocs.

Dermot O'Gorman
 Koalát itat egy tűzoltó AP/Australia
Koalát itat egy tűzoltó AP/Australia

Dermot O'Gorman, a WWF ausztráliai vezetője bejelentette, hogy a szervezet már dolgozik azon a regenerációs terven, amelynek keretében egyebek mellett az ország keleti részén élő koalák számát 2050-re meg akarják duplázni.

"A WWF eltökélt szándéka, hogy elősegítse a vadon élő állatok és élőhelyük rehabilitációját, felfrissítse a bozóttüzek által sújtott közösségeket, fellendítse a fenntartható mezőgazdaságot és biztosítsa az ország jövőjét.
                                                                               Dermot O'Gorman

Mint rámutatott, a természeti katasztrófától sújtott koalák száma azért is felkavaró, mivel a faj már amúgy is veszélyben volt.

A WWF Ausztrália a koalapopuláció megerősítése érdekében drónokról szétszórt eukaliptuszmagok segítségével koalafolyosók létrehozásával próbálkozik, emellett felállít egy alapot, amellyel arra ösztönzi a földtulajdonosokat, hogy létesítsenek biztonságos menedékeket a koaláknak.