Klímavédelem: nem halad jó úton az EU

2019.12.04

Az Európai Unió nem halad jó úton, ha el szeretné érni a 2030-as klímacéljait.

Ezt az Európai Környezetvédelmi Ügynökség közölte jelentésében.

"A 2020-as célok közül sokat nem érünk majd el. Azt is mondhatnánk, nem haladunk jó úton és jobban kellene alkalmazni a terveket. Ha komolyan vesszük a von der Leyen bizottság zöld fordulatát és a fenntartható célokat, akkor új politikára van szükség" - mondta az Európai Környezetvédelmi Ügynökség vezetője, Hans Bruyninckx.

"Ha a mostani ütemben haladunk, 2030-ra elérjük a 4000 megatonna széndioxid kibocsájtást. Ha azonban az Európai Unió erőfeszítéseket tesz, akkor 3500 megatonnára csökkentheti ezt és 2050-re akár a karbonsemlegességet is elérheti - mondta az Euronews tudósítója, Gregoire Lory.

A környezetvédelmi csatában kulcsszerepe lesz a közlekedési szektornak.

"Ez a terület továbbra egy fekete lyuk, a közlekedés kibocsájtása ma 30 százalékkal nagyobb, mint amilyen 1990-ben volt" - mondta egy klímakutató, François Dejean.

Az elmúlt öt évben a klímagázok kibocsájtása ismét nőtt a közlekedési szektorban.

Ugyanakkor van előrelépés is.

A megújuló energiaforrások felhasználása közel a duplájára nőtt 2005 óta.

"2017-ben a megújuló források 17,5 százalékkal nőttek, míg 2018-ban 18 százalékkal" - mondta egy energiakutató, Mihai Tomescu.

Az ügynökség szerint a szükséges technológiák rendelkezésre állnak, de a pénzügyi források és a politikai döntések hiányoznak.