Klímatüntetés Brüsszelben

2020.03.09

A tinédzser svéd aktivista, Greta Thunberg is részt vett a "Péntekek a jövőért" (Fridays for Future) tüntetéssorozat brüsszeli klíma-demonstrációján.

A fiatalok ambiciózusabb éghajlati célokat várnak el a világ vezetőitől. Így az Európai Bizottság csütörtökön bemutatott uniós klímatörvény-tervezetét is halogatónak, kevésnek tartják.

Ez a srác azt állítja, "csak itt, már huszadszor hallatják a hangjukat, és egyszer sem figyeltek rájuk. Mindig csak ígérik, hogy cselekednek, de nem teszik, pedig itt az ideje!"

Egy másik tüntető ígéri, "folytatják. Ha szükséges, még határozottabb akciókkal, addig próbálkoznak, míg oda nem figyelnek rájuk."

A tüntetők szerint a tervezetben szerepelő 2050-es klímasemlegességi cél azt jelenti, hogy az EU feladta a harcot. Semmiféle megállapodás nem lesz elegendő, amíg Brüsszel továbbra is figyelmen kívül hagyja a napi szén-dioxid-kibocsátási szinteket.

Lelkesedés helyett ezt a kritikát fogalmazta meg a tervezettel szemben Thunberg is az Európai Parlamentben, akinek a kedvéért pedig felfüggesztették a látogatási tilalmat is.

Frans Timmermans uniós biztos arról beszélt, hogy "bármit is érjünk el a következő 5 vagy 30 évben, számolni kell az éghajlatváltozás hatásaival, következményeivel. Tudjuk, hogy itt az idő. De ha csak beszélünk az alkalmazkodásról, olyan mintha elismernénk, hogy vesztettünk."

Az Európai Bizottságon és a tagállamokon nagy a nyomás, hogy mihamarabb megegyezzenek a részletekben, és elfogadják az uniós klímatörvényt.

Amíg a politikusok mérlegelnek, az éghajlatváltozás miatt aggódó fiatalok mozgalma robog tovább.