Klímatüntetés Brüsszelben

2020.02.10

Körülbelül kétszázan vonultak Brüsszel utcáira pénteken, hogy a klímaváltozás elleni hatékonyabb fellépést követeljen.

A Youth for Climate által szervezett akción most kevesebben voltak a korábbiakhoz képest, részben azért, mert a flamand kormány szigorúbban lép fel az iskolából hiányzó gyerekek ellen.

"Először kiröhögnek, aztán észre sem veszne, aztán győzünk. Az a helyzet, hogy folytatni kell. Tudjuk, hogy nem figyelnek ránk, tudjuk, hogy szerintük nem csinálunk semmit, de nincs igazuk. Már nagyon sok mindent elértünk. Európának új környezetvédelmi terve van, mert egy éve milliók jöttek ki az utcákra, és még fognak is.Kell hozzá pénz is, de tudjuk, hogy a kormányok tudtára kell hozni, hogy mit akarunk" - mondta Anuna De Wever, a Youth for Climate egyik főszervezője.

Ugyan a demonstrálók örültek az európai zöld tervnek, de szerintük túl messze van a 2050-re kitűzött cél, hogy addigra karbonsemleges legyen a kontinens.

A demonstrálók az óceánokra is felhívták a figyelmet.

"Az EU 202-ra le akarta állítani a túlhalászatot, de sajnos ez nem fog összejönni. Sokkal többet kell tenniük. A Földközi tenger 80 százalékán túl sokat halásznak, ezt minél hamarabb le kell állítani, mert ezt már 2020-ra megígérték." - mondta az Oceana Europe egyik munkatársa, Vanya Vulperhorst.

Az EU hatalmas halászati piac, ezért a szervezet példája fontos. A demonstrálók arra figyelmeztettek, hogy ha Brüsszel nem cselekszik gyorsan, akkor a tüntetők visszatérnek az utcákra.