Kinyitott a Tignes-i sícentrum

2020.10.19

Franciaországban a tignes-i síközpont az első, amely részben megnyitotta pályáit a koronavírus-járvány miatti bezárás után.

3500 méteres tengerszint feletti magasságban a járvány távolinak tűnik, a sípálya üzemeltetői azonban így is aggódnak.

- Persze, van aggodalom, de nem nagyobb, mint Londonban, Amszterdamban vagy másutt. Azt ajánljuk az embereknek, végeztessenek tesztet mielőtt idejönnek, hogy biztosítsák, nem tör ki járvány az itt tartózkodásuk alatt - mondta a síközpont marketing igazgatója, Stephie Dijkman.

A sílifteken, a kisbuszokon és a felszereléseket bérbe adó boltokban maszkot kell viselni, Tignes nem szeretné követni Ischgl példáját: az ausztriai síparadicsom nemrégiben a koronavírus-járvány egyik legnagyobb európai gócpontjává vált

A francia korlátozások értelmében a tignes-i bárokban és éttermekben igyekeznek betartatni a közösségi távolságtartási szabályokat

Jean-Michel Bouvier étteremtulajdonos szerint világos, hogy a síelés utáni buliknak vége. Az embereknek tekintettel kell lenniük másokra is. Minden asztalnál maximum hatan ülhetnek, és este észnél kel lenniük.

Bármekkora is az óvatosság, a fertőzöttségi mutatók egyre emelkednek egész Franciaországban, így Tignes tágabb környezetében, a Rhône-Alpes régióban is.

Az Euronews helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a márciusi bezárás miatt Tignes 70 millió eurót veszített. A tavalyi látogatók mintegy fele érkezett külföldről, idén viszont minden bizonnyal kevesebben jönnek az utazási korlátozások és az esetleges karanténkötelezettség miatt.

A téli turizmus mintegy 120 ezer embernek ad munkát Franciaországban, és évente átlagban 10 millió külföldit vonz. Várhatóan most jóval kevesebben lesznek. Tignes-ben a foglalások több mint 30 százalékkal csökkentek, néhány felvonót valószínűleg le is zárnak emiatt.

A sícentrumok abban reménykednek, hogy a kieső külföldi vendégeket, hazaiak pótolják. Biztosak azonban aligha lehetnek ebben.