Kínai járványügyi hivatal vezetője: félreértették, amit a kínai vakcinák hatékonyságáról mondott

2021.04.12

A kínai járványügyi hivatal vezetője szerint félreértették a kínai vakcinák hatékonyságáról tett megállapításait. Gao Fu egy szombati konferencián az AP tudósítása szerint arról beszélt, hogy a kínai fejlesztésű oltóanyagok nem biztosítanak kellő védettséget a koronavírussal szemben, ezért további fejlesztést igényelnek.

A kínai járványügyi vezető a kínai hivatalos narratívákat képviselő Global Times-nak nyilatkozva elmondta: szavait teljesen félreértelmezték, ő csupán arról beszélt, hogy a vakcinák hatékonyságát folyamatosan fejleszteni kell, és ehhez olyan megoldásokon is érdemes elgondolkodni, mint a vakcinák keverése, vagyis a "szekvenciális immunizálás". Ezen kívül át kell gondolni az egyes adagok mennyiségét és az oltások között eltelt időintervallumot is.

Az AP hétvégi tudósítása szerint Gao Fu arról is beszélt, hogy a kínai vakcinák által elért védettségi szint elmarad az olyan mRNS-alapú oltásokétól, mint például a Pfizer-BioNTech- vagy a Moderna-féle oltóanyag, illetve utalt arra - konkrét oltóanyag megnevezése nélkül -, hogy Kínában is érdemes lenne más típusú vakcinákat használni az immunizálásra.

Kínában még egyetlen nyugati vakcinát sem engedélyeztek, ugyanakkor az mRNS-alapú oltások klinikai tesztelése már zajlik.