Kína: növekszik a gazdaság, de kicsit lassabban, mint remélték

2020.10.20

Nem olyan gyors a kínai gazdaság növekedése a harmadik negyedévben, mint ahogy azt elemzők megjósolták.

A kínai bruttó hazai termék (GDP) 4.9 %-al nőtt júliustól szeptemberig az előző éves adatokhoz képest. Ez kevesebb, mint a megjósolt 5.2%-os gyarapodás, ugyanakkor a második negyedéves 3.2 %-os növekedéshez viszonyítva látszik, hogy javuló ütemben folytatódik a kínai gazdaság helyreállása - derül ki a statisztikai hivatal hétfőn közzétett adataiból.

"Kína belföldi gazdaságának fellendülésével és a kereslet élénkülésével Kína importigénye is növekszik. - mondta Liu Aihua a Nemzeti Statisztikai Hivatal szóvivője. Ha egészében nézzük, akkor a kínai gazdaság jelenlegi fellendülése nemcsak Kína saját növekedésének ösztönzésére, hanem a globális gazdasági fellendülés ösztönzésére is kedvező hatással van."

Ugyanakkor meg van annak az esélye, hogy a második hullám az Egyesült Államokban, illetve az újbóli lezárások Európában ártanak a fogyasztói kiadásoknak, több munkahely elvesztését váltják ki és ez visszavetheti a kínai gazdaság növekedését.

A munkanélküliség az augusztusi 5.6 %-ról 5.4%-ra csökkent. A kínai kormány célja, hogy ezt a számot egész évben 6% alatt tartsa, miközben 9 millió új munkahelyet teremt.