Kína barátságosabb hangnemet vár el az Egyesült Államoktól

2021.02.22

Jobb lenne ha az amerikai diplomácia félretenné előítéleteit és gyanakvás helyett ésszerűen, türelemmel fordulna Kína felé - erről a pekingi külügyminiszter beszélt hétfőn. Vang Ji abban bízik, hogy az új adminisztráció elsőként eltörli a kínai termékekre kivetett büntetővámokat és visszavonja a vállalatokat sújtó egyoldalú szankciókat. Szerinte ugyanis csak ezután kezdődhet értelmes párbeszéd a két ország között.

- Eszünk ágában sincs versenyezni az Egyesült Államokkal, vagy átvenni a helyét a világporondon. Sokkal inkább egy békés együttélést képzelünk el, ahol közösen fejlődünk és fektetünk be - mondta a miniszter hozzátéve: Kína megpróbál ideális körülményeket teremteni az amerikai vállalkozásoknak és jó lenne, ha Washington is követné a példáját.

Vang ezen kívül azt kérte az amerikai vezetéstől, hogy ne avatkozzon bele az ország belügyeibe és ne támogassa se a hongkongi, se a tajvani elszakadási törekvéseket.

Ahogy fogalmazott: egy úriember vacsora közben nem turkál a másik tányérjában, főleg ha azt szeretné, hogy máskor is meghívják.

Az előző amerikai elnök, Donald Trump előbb vállalta a konfrontációt a Dél-kínai-tengeren, majd fokozatosan 250 milliárd dollár értékű kínai termékre vetett ki 25%-os különadót. Ezen az irányon pedig úgy látszik, hogy Joe Biden sem szeretne jelentősen változtatni.