Kilencven százalékos hatékonyságú koronavírus-vakcinát fejlesztettek

2020.11.09

Már novemberben engedélyeztetik az Egyesült Államokban a BioNTech és a Pfizer közös vakcináját, amely a teszteredmények szerint 90 százalék fölötti hatékonysággal csökkenti az új koronavírusban való megbetegedés esélyét.

Az oltóanyag tesztelésének harmadik fázisát július végén kezdték el, erre több mint 43 ezer ember jelentkezett. A vakcina két fázisú, a második dózist 28 nappal később kapták meg az önkéntesek, ebbe a szakaszba 39 ezer ember jutott el. A november 8-án nyilvánosságra hozott eredmények alapján a BNT162b2 nevű oltóanyagjelölt több mint 90 százalékos hatékonysággal akadályozta meg a SARS-CoV2-vírussal (vagyis az új koronavírussal) való megfertőződést. A tesztben résztvevők közül mindössze 94 ember kapta el a fertőzést.

A hír nyomán a Biontech részvényárfolyama 13 százalékkal nőtt a frankfurti tőzsdén, és az indexek világszerte emelkedésnek indultak.

Még az idén leszállíthatnak 50 millió vakcinát

A Pfizer és a BioNTech oltóanyaga körül egyelőre még meglehetősen sok a bizonytalanság. A biztonságosságáról még gyűjtik az adatokat, de hétfőig nem jelentettek aggasztó eseteteket a beoltottak. A Pfizer kutatás-fejlesztésért felelős vezetője elmondta, hogy a vakcinának nagyon hasonló mellékhatásai vannak, mint a más betegségek elleni védőoltásoknak (többeknél fájdalom, láz jelentkezett), de ezek valamivel rosszabbak, mint például egy influenza elleni oltás esetén.

Egyelőre az is kérdéses, hogy a vakcina mennyire segít a súlyos esetek, illetve a tünetmentes vírushordozás és a tünetmentes fertőzés megakadályozásában. Sőt, mivel a tesztek csak pár hónapja zajlanak, azt sem lehet még tudni, hogy az oltóanyag mennyi ideig véd a koronavírustól. Ennek ellenére hamarosan a piacra kerülhet a vakcina, a Pfizer és a BioNTech ugyanis sürgősségi eljárást szeretne kérni az engedélyeztetésért felelős amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelettől.

Az engedélyeztetés a Portfolio.hu szerint november harmadik hetén kezdődhet, és ha minden jól alakul, még 2020-ban 50 millió dózist le is szállítanak a vakcinából. A Pfizer és a BioNTech jövőre 1,3 milliárd adag vakcinát készül előállítani, ami a gyártási nehézségeken kívül komoly szállítási és logisztikai kihívásokat is jelent. A két cég azonban rendkívül optimista. A Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla a bejelentéssel kapcsolatban így fogalmazott:

Ez egy nagy nap az emberiség és a tudomány számára is