Kilenc halottja van a legújabb lövöldözésnek Kaliforniában

2021.05.27

Nyolc embert megölt majd magával is végzett egy ámokfutó az Egyesült Államokbeli San Joséban. Az áldozatok csakúgy, mint az elkövető, a Santa Clara-i megyei közlekedési vállalat (VTA) alkalmazottai voltak. Helyi idő szerint szerda reggel 7 órakor az 57 éves Samuel Cassiy az elővárosi vasúthálózat San José-i repülőtér közelében lévő állomásánál eddig ismeretlen okból nyitott tüzet a munkatársaira.

"Borzalmas nap ez a városunknak és tragikus nap a közlekedési vállalat számára is - fogalmazott San José polgármestere Sam Liccardo. Együttérzünk a családokkal és a munkatársakkal, osztozunk barátaik, szeretteik elvesztése miatti mélységes fájdalmukban".

Joe Biden elnök a tragédia után kijelentette, hogy bár az összes részlet egyelőre még nem ismert, az egyértelmű, hogy Amerika a fegyveres erőszak járványától szenved, ami sürgős cselekvést követel. "Még várjuk a további részleteket, de annyi már most biztos, hogy legalább nyolc család soha többé nem lehet teljes. Minden golyó által elvett élet nemzetünk lelkét sebzi meg" - írta az elnök közösségi oldalán.

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivő-helyettese a sajtó előtt elmondta: az elnök felhívja a Kongresszust, hogy tegyen lépéseket, ideértve a Szenátus felszólítását a három törvényjavaslat elfogadására, amit márciusban jóváhagyott a képviselőház, és ami minden fegyvervásárlás esetében kötelezővé tenné a biztonsági ellenőrzést, s amit az amerikaiak elsöprő többsége támogat.

Ez már a második lövöldözés volt Santa Clara megyében két éven belül. 2019-ben egy fegyveres három embert lőtt le, mielőtt magával végzett volna egy fokhagymafesztiválon. Az Amerikai Egyesült államokban csak ebben az évben 230 több halálos áldozatot követelő lövöldözés volt.