Kijev bevatkozással vádolja a magyar kormányt

2020.10.26

Kijev szerint a magyar kormány közvetlenül beavatkozott az ukrajnai helyhatósági választásokba. Az ukrán külügyminisztérium "kemény reakciót" helyezett kilátásba.

ukrán külügyminisztérium közleménye
Helyhatósági választások Ukrajnában   -   Szerzői jogok  Mikhail Palinchak/AP
Helyhatósági választások Ukrajnában - Szerzői jogok Mikhail Palinchak/AP

A tárca arra reagált, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a nap folyamán közösségi oldalán írt bejegyzésében arra buzdította a kárpátaljai magyarokat, hogy szavazzanak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) jelöltjeire, illetve Babják Zoltán beregszászi polgármesterre.

Az ukrán külügyminisztérium közölte: nem pusztán csalódottak a magyar tárcavezető kijelentései miatt, hanem úgy vélik, hogy ez aláássa a magyar-ukrán tárgyalásokat.

Ezzel Budapest megerősítette, hogy közvetlenül beavatkozik Ukrajna belügyeibe, és alattomos csapást mért Ukrajna arra irányuló következetes erőfeszítéseire, hogy konstruktív megoldást találjon az ukrán-magyar kapcsolatokban fennálló problémákra.
Az ukrán külügyminisztérium közleménye

Az ukrán külügyminisztérium október 20-án kiadott közleményében már figyelmeztette a magyar tisztségviselőket, hogy kárpátaljai látogatásaik során tartózkodjanak a politikai agitációtól és az ukrajnai helyhatósági választásokba történő beavatkozástól.