Kiadták Amerikának a túszaikat lefejező terroristákat

2020.10.08

Megfosztották brit állampolgárságuktól és kiadták az Egyesült Államoknak azt a két dzsihadistát, akiket négy amerikai túsz meggyilkolásával vádolnak. A két férfi a Beatles néven hírhedtté vált négytagú terrorista csoporthoz tartozott.

A 32 éves El Shafee Elsheikh-et and a 36 éves Alexanda Amon Kotey-t szerdán szállították át az Egyesült Államokba Irakból.

"Terrorizmus vádjával állnak bíróság elé, amerikai, brit és japán állampolgárok túszul ejtése és meggyilkolása miatt" - közölte John Demers amerikai igazságügyi miniszterhelyettes.

Áldozataik között volt James Foley újságíró - akinek lefejezését videóra vették és megjelentették a világhálón-, a szintén újságíró amerikai-izraeli Steven Sotloff, és két amerikai segélymunkás, Peter Kassig és Kayla Mueller is.

"Ez még csak az első lépés, de nagyon fontos lépés. Meg kell mutatni a világnak, hogy ezek az emberek nem ússzák meg, felelősségre lesznek vonva azokért a szörnyűséges tettekért, amiket elkövettek" - mondta James Foley édesanyja.

A magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet két tagját Szíriában fogták el 2018 januárjában. London már akkor jelezte, hogy nem ellenzi, ha kiadatásuk után az Egyesült Államokban halálbüntetést kérnek rájuk.

A "Beatles-csoport" tagjai - akiket az erős angol akcentusuk miatt neveztek el így - négyen voltak, a vezetőjüket egy szíriai légicsapás során likvidálták, egy negyedik tagjukat pedig Törökországban fogták el és jelenleg is ott őrzik. A terroristák 2012 és 2015 között túszokat ejtettek, áldozataikat megkínozták, majd meggyilkolták, többnyire lefejezték.