Kezd összeállni a Biden-kormány – fontos a tapasztalat

2020.11.24

Egy ismerős arc, John Kerry fontos megbízatást kap a megválasztott amerikai elnök új stábjában. A volt külügyminiszter feladata lesz, "hogy teljes munkaidőben küzdjön az éghajlatváltozás ellen". A 76 éves demokrata politikus, a klímavédelemért felelős elnöki különmegbízottként - először az amerikai történelemben - tagja lesz a Nemzetbiztonsági Tanácsnak.

Joe Biden új csapatából többen is fontos gazdasági-, és nemzetbiztonsági tisztségeket töltöttek be az Obama adminisztrációban, ami markáns elmozdulást jelent a Trump-kormányzat nemzetközi szövetségeket ignoráló, "Amerika az első" politikájától.

Az amerikai diplomácia új irányítója a magyar származású Antony Blinken lehet. Az 58 éves karrierdiplomata régóta Biden bizalmasa. Volt külügyminiszter-helyettes és Barack Obama nemzetbiztonsági tanácsadója.

A belbiztonsági tárca élére Biden a kubai származású Alejandro Mayorkast jelölte (aki - ha a szenátus megszavazza - az első külföldön született politikus lesz ezen a poszton).

Az Egyesült Államok ENSZ-nagyköveti posztjára, kormánytagként az afroamerikai Linda Thomas-Greenfield várható.

A hírszerzés csúcsigazgatói posztját Avril Haines-nek szánja Biden, aki az első nő lehet ezen a poszton.

Az új pénzügyminiszternek pedig Janet Yellen-t jelölte. Az amerikai jegybank szerepét betöltő FED korábbi elnöke lehet az Egyesült Államok első női kincstárnoka.

A megválasztott elnök azt közölte, olyan csapatra van szüksége, amelyik már az első napon készen áll a munkára.