Kezd magára találni az eurózóna gazdasága

2021.04.14

A Nemzetközi Valutaalap erősebb gazdasági helyreállást vár erre az évre annak köszönhetően, hogy világszerte folyamatban vannak a koronavírus elleni oltási programok.

Az IMF ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, komoly kihívást jelent, hogy igen eltérő a beoltottsági szint a világban.

A Valutaalap becslései szerint bár az euróövezetben jelentős, 4,4 százalékos növekedés várható idén, ez nem tudja teljesen ellensúlyozni a Covid miatti tavalyi visszaesést.

Krisztalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója szerint nem helyes összehasonlítani az EU és az Egyesült Államok növekedési rátáját.

"Az almát hasonlítjuk össze a naranccsal. Az EU-nak vannak automatikus stabilizálói, amelyek működésbe léptek, különösen a munkahely-megőrzési tervek. Ennek köszönhetően 68 millió ember nem vált munkanélkülivé" - magyarázta az IMF vezérigazgatója.

Paolo Gentiloni, az EU gazdasági biztosa szerint olyan kritériumokat hoztak létre, ami valószínűleg azt eredményezi, hogy májusban úgy kell dönteni, hogy 2022-re halasztják a visszatérést a költségvetési hiányra vonatkozó szigorú szabályokra.

Az Európai Bizottság tavaly márciusban a koronavírus-járvány okozta gazdasági hatások mérséklése érdekében tette lehetővé a tagállamoknak, hogy az európai költségvetési keretrendszerre alkalmazandó követelményektől eltérve válságkezelő intézkedéseket hozzanak.