Keveslik az EU klímavédelmét a brüsszeli tüntetők

2021.10.11

Ezrek tüntettek Brüsszelben a koronavírus-járvány kezdete óta tartott első jelentős klímavédelmi demonstráción. Az ENSZ éghajlati konferenciája, a glasgow-i COP26-csúcs előtt arra hívták fel a döntéshozók figyelmét, hogy az emberiség megmaradása a tét, ezért az eddigieknél sokkal hatékonyabb intézkedéseket várnak a politikusoktól. Az EU 2050-re céloz klímasemlegességet.

Ez egy a tüntetésen részt vevő nagypapa szerint már túl késő, most kell cselekedni. "30 éve nem történt semmi!" - mondja, majd felveti a korábbi klímacsúcsok eredménytelenségét is.

A Nagyszülők az éghajlatért csoport mellett a belgiumi cserkészek is demonstráltak. Még nem szavazhatnak, de mivel az ő jövőjükről van szó, azt mondják, hogy nekik kell a legelszántabbnak lenniük. Az egyik diák azt magyarázza, hogy ők nulla hulladékkal tartanak cserkésztáborokat, így kell élni már most és nem csak a jövőben.

A tüntetés szervezői kiemelik, hogy a globális felmelegedés nem azt jelenti, hogy mindenhol melegebb lesz, viszont mindenhol szélsőségesebb lesz az időjárás, így Európában is. Már most is ez történik.

A Küzdj a klímáért belga mozgalom elnöke, Nicolas van Nuffel szerint a jelenleginél több pénzt kell fordítani a klímacélok megvalósítására, például az energiahatékony házakra és a tömegközlekedésre.

Nuffel reméli, hogy az EU döntéshozói nem üres kézzel mennek a glasgow-i klímacsúcsra: Fontos, hogy a fejlődő országoknak juttatandó pénzekről is megegyezzenek a COP26-on, hiszen globális küzdelemre van szükség.

Az Euronews tudósítója, Méabh Mc Mahon jelenti, hogy csak látszólagos a tüntetés fiatalos fesztiválhangulata. A megkérdezett tiltakozók készek addig folytatni a demonstrációkat, amíg a politikusok nem tesznek érdemi lépéseket.