Két védőoltás decemberi engedélyezését tervezi az EU

2020.11.22

A Moderna, illetve a Pfizer/BioNTech által kifejlesztett és előállított koronavírus elleni védőoltás engedélyezését tervezi az Európai Unió a jövő hónap folyamán.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közölte, hogy az év vége előtti engedélyezés lehetővé teszi a vakcinák szétosztását az uniós tagországokban.

Vakcina-fejlesztés   -   Szerzői jogok  AP Photo/Natacha Pisarenko
Vakcina-fejlesztés - Szerzői jogok AP Photo/Natacha Pisarenko

Az európai gyógyszeripari ügynökség napi kapcsolatban áll az amerikai gyógyszerhatósággal, hogy a védőoltás végső kiértékelése "szinkronizált" legyen.

Az unió egyébként összesen öt beszállítóval kötött előszerződést a covid-vakcináról.

Korábban az Egyesült Államok vezető járványügyi szakembere, Dr. Anthony Fauci bejelentette: akár november végére, vagy december elejére elérhetővé válhat Amerikában a Covid-19 elleni vakcina, amennyiben "biztonságosnak és hatékonynak" bizonyul.

Magyarország saját útját járja

Az uniós figyelmeztetések ellenére Magyarország Oroszországból is rendelt védőoltást.

Az oltóanyag 10 dózisa már meg is érkezett, jóllehet az orosz oltásnál csak a kínaiban bíznak kevésbé a magyarok.

A magyarok túlnyomó része ráadásul biztosan nem oltatná be magát koronavírus elleni vakcinával - ez derült ki az Euronews kutatásából.

Az Opinio által 1231 fős mintán végzett reprezentatív felmérés eredménye szerint a megkérdezettek mindössze 17%-a adatná be magának az oltást, ha a vakcina elérhetővé válna, 47% egyértelműen elutasította az oltás lehetőségét, 36% pedig még nem döntötte el.

A megkérdezettek a magyar kormány által megrendelt orosz gyártmányú oltószert egyértelműen elutasítják. A válaszadók mindössze 7%-a oltatná be ezzel magát, és ennél is kevesebben, mindössze 4% kérne a kínai vakcinából.

A magyarok bizalmatlansága világszinten is kiemelkedő. A Nature magazinban október végén megjelent, a föld lakosait reprezentáló felmérésből az derült ki, hogy a bolygó lakosságának több mint 60%-a kérné az oltást, ha az elérhetővé válna, 14% nem tudja, és csupán mintegy 15% mondta azt, hogy biztosan nem kérne vakcinát.