Két év alatt 30 000 embert tesz utcára a Boeing

2020.10.29

További leépítéseket jelentett be a Boeing, az amerikai repülőgépgyártó 2021 végére 130 000-re csökkenti a munkavállalói számát, ami 30 000-rel kevesebb, mint a koronavírus-járvány előtt.

A teljes repülési ágazatot alapjaiban rázta meg a világjárvány, a Boeinget ezen túl a gyártási hibák miatt balesetveszélyesnek bizonyult Max gépek botránya is sújtja. A gyártó a harmadik negyedévre 449 millió dollár veszteséget jelentett.

A Boeing európai riválisa, az Airbus üzemeltetési igazgatója azt mondta a Handelsblattnak adott interjújában, hogy a korábban bejelentett 15000 fős leépítés a legkevesebb, amit meg kell tenniük a vállalat életben tartása érdekében, de egyelőre nem terveznek nagyobb elbocsátásokat.

A Boeing és az Airbus helyzetét a Kereskedelmi Világszervezet előtt évek óta zajló jogvitájuk is nehezíti. A WTO több döntésben kimondta, hogy mind az Egyesült Államok, mind az Európai Unió tiltott állami támogatást nyújtott a saját repülőgépgyártójának, és ezért büntetővámok kivetését is engedélyezte.