Készpénzben fizetnek a légitársaságok

2021.10.04

Jobban fogja tájékoztatni, és hamarabb fogja kártalanítani a járattörlések miatt hopponmaradt utasokat az a 16 légitársaság, amely megállapodtak erről az Európai Bizottsággal.

Az Unió igazságügyi biztosa, Didier Reynerds azt mondta, hogy "a pandémia kezdetén néhány légitársaság voucherekkel kárpótolta az utasokat. Ezzel megsértették az EU fogyasztóvédelmi szabályait. Ez elfogadhatatlan volt. Örömmel mondhatom, hogy közös erőfeszítéseink nyomán legtöbbjük visszaváltja a kuponokat."

Az érintett légitársaságok közé tartozik az Aegean, az Air France, az Alitalia, az Austrian, British Airways, a Brussels, az Easyjet, az Eurowings, az Iberia, a KLM, a Lufthansa, a Norwegian, Ryanair, a Tap, a Vueling és a Wizz.

A felsorolt 16 társaság elkötelezte magát a jobb tájékoztatás és a készpénzes visszatérítés mellett, de különbséget tesznek, a légitársaság és az utas hibájából történt lemondás között.

Abban is megállapodtak, hogy kuponokat csak azoknak az utasoknak adnak, akik ebbe kifejezetten beleegyeztek. A legtöbb fuvarozó azt is elfogadta, hogy a járvány elején kiadott, de fel nem használt kuponokat visszaváltják, ha az ügyfél kéri.

Azon utasok, akik közvetítőn keresztül foglaltak jegyet, de az ügynök nem hajlandó a visszatérítést intézni, azok közvetlenül a légitársaságokhoz is fordulhatnak. A légitársaságoktól azt várják, hogy erről a lehetőségről és minden körülményről a honlapjukon tájékoztatják az utasokat.