Kérdéses, ki alakíthat kormányt Romániában

2020.12.07

Romániában tovább nőtt a Szociáldemokrata Párt előnye a kormányzó Nemzeti Liberális Párttal szemben a parlamenti választásokon. A voksok 97 százalékos feldolgozottsága alapján a PSD kis híján 30, a PNL 25 százalékos eredményt ért el. A harmadik helyen a liberális USR-Plus pártszövetség áll 14,5 százalékkal.

"Úgy értékeljük, hogy a Nemzeti Liberális Párt megnyerte a választásokat" - mondta még közvetlenül a szavazás után Ludovic Orban miniszterelnök, az exit pollok hibahatáraira hivatkozva.

Riválisa azonban gyökeresen másként látta a helyzetet.

"Jelenleg a szociáldemokraták vezetnek, még akkor is, ha figyelembe vesszük a külföldi voksokat" - jelentette ki Marcel Ciolacu, a szociáldemokraták elnöke.

Pártjának azonban még koalíciós szövetségest kell találnia, hogy kormányra léphessen. A tavaly óta kisebbségben kormányzó nemzeti liberálisok viszont az USR-Plus pártszövetséggel könnyebben meg tudnak egyezni a koalícióról, így van rá esély, hogy a PNL marad kormányon. A nagy számú román diaszpóra szavazatai is valószínűleg ezt a két pártot erősíti.

A koronavírus járvány sokat rontott Ludovic Orban népszerűségén. Romániában több mint 12 ezren haltak bele a betegség okozta szövődményekbe, a gazdaság pedig az elmúlt évtized legrosszabb eredményét produkálta.

A romániai magyarok parlamenti képviselete biztosítva van, az RMDSZ 6 százalék körüli eredményre számíthat.