Karácsonyra várják a járvány tetőzését Európában

2020.12.17

Újabb Európai ország rendelt el teljes zárlatot: Dániában is bejelentették, hogy korlátozásokat vezetnek be karácsony előtt. A bevásárlóközpontokat már mától bezárják, a többi üzlet pedig, az élelmiszerboltok és szupermarketek kivételével, december 25-étől tart zárva. Hétfőtől az iskolák is bezárnak.

Németországban is jelentős szigorításokat vezettek be: már csak a létfontosságú termékeket árusító boltok tarthatnak nyitva, miután ezer felé közelített a koronavírus okozta betegségben egy nap alatt elhunytak száma.

Miközben szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az ünnepek alatt éri el csúcsát a járvány, az Egészségügyi Világszervezet azt ajánlja az európaiaknak, hogy a a családi összejövetelek alkalmával is viseljenek maszkot és tartsák a biztonságos távolságot, sőt, ha lehetséges, találkozzanak a szabadban. Zárt helyen egyszerre csak kevesen legyenek, és gondoskodjanak a megfelelő szellőzésről.

Az Egyesült Királyságban viszont a korlátozások lazítását tervezik az ünnepi időszakra, ugyanakkor mindenkit óvatosságra intenek. A brit miniszterelnök az emberek felelősségtudatát állította a védekezés középpontjába a szigorú kormányzati intézkedések helyett. Boris Johnson arra kért mindenkit, hogy a családi ünnepek legyenek rövidek és lehetőleg szűk körűek, illetve hogy mindenki jól fontolja meg, találkozik-e a barátaival.

- Mi itt együtt, az Egyesült Királyságban, a kormányzat minden szintjén arra kérjük önöket, hogy alaposan gondolják át, az előttünk álló napokban hogyan tudják megvédeni saját magukat és másokat. A törvényeket nem szigorítjuk, de az üzenetünk egyértelmű. A kisebb karácsony a biztonságosabb karácsony, és a rövidebb karácsony is biztonságosabb karácsony - mondta Boris Johnson.

A vírus terjedésének megfékezésére Olaszországban és Spanyolországban is további szigorításokat terveznek. Egy tanulmány szerint a spanyol lakosság tíz százaléka fertőződött meg koronavírussal, a fővárosban Madridban ez az arány 18 százalék.