Karácsony közeledtével egyre több európai ország lazít a korlátozásokon

2020.11.23

Újra kinyitott Madrid híres bolhapiaca, a Rastro, amit a koronavírus-járvány miatt nyolc hónappal ezelőtt bezártak. A piac mostantól korlátozott kapacitással működik vasárnaponként, a mintegy ezer árusítópult fele üzemel, és egyszerre összesen 2700 látogatót fogadhat. A tömeget ellenőrző rendőrök munkáját drónok is segítik.

- Itt vagyunk, a szabad ég alatt. Minden szabályt betartunk. Itt nagyobb biztonságban vagyunk, mintha egy zárt helyen lennénk, szóval azt üzenem mindenkinek, hogy jöjjön a Rastrora - mondta egy ékszerstand tulajdonosa, Sara García.

Miközben a spanyol fővárosban fokozatosan megkezdődnek a lazítások, a miniszterelnök már arról beszélt, hogy milyen terv alapján oltják be az embereket, ha elkészül a vakcina.

- Tizenháromezer oltási pontot létesítünk országszerte. Idén influenza ellen nyolc hét alatt tizennégymillió embert sikerült beoltani. Ebből az látszik, hogy az egészségügyi ellátórendszer kapacitása igazán kiemelkedő - mondta Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök

Az Egyesült Királyságban is enyhítéseket jelentettek be. Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország is támogatja, hogy az eddigi szigorú korlátozok után karácsony idején a különböző háztartásban élők is találkozhatnak néhány napig. A jelenlegi lezárásokat három lépcsőben oldják fel december 2-áig.

- Mindannyiunk számára bosszantó, hogy az idei karácsony más lesz, mint a megszokott. A miniszterelnökkel azon dolgozunk, hogy a családok együtt tölthessék a karácsonyt. De ez nem lesz könnyű - mondta a brit pénzügyminiszter, Rishi Sunak.

A karácsony közeledtével Franciaországban is lazíthatnak a jelenlegi szigorú korlátozásokon. Az enyhítéseket három lépésben vezetik be, hogy elkerüljék a fertőzések számának újbóli hirtelen emelkedését. Emmanuel Macron elnök kedden jelenti be, hogy milyen részleges enyhítéseket terveznek az október 30-án bevezetett korlátozásokban.