Kaotikus és személyeskedő vitával nyitott Trump és Biden

2020.09.30

Kaotikus és személyeskedő volt az amerikai választási kampány első elnökjelölti vitája. A republikánus Donald Trump többek között adóbevallásai, míg kihívója, Joe Biden a fiának üzleti ügyei miatt került pellengérre. Biden egy ponton az ország történetének legrosszabb elnökének és hazudozónak nevezte Trumpot, aki viszont azt mondta, hogy a demokrata párti jelöltnek szemernyi esze sincs.

Amerikai választók tízmilliói ültek a tévéképernyők elé magyar idő szerint szerdán hajnal három órakor, amerikai idő szerint kedden este, hogy megnézzék az idei választási kampány első elnökjelölti vitáját. Az este moderátora a Fox News műsorvezetője, Chris Wallace volt. A 90 perces vitát 15 perces blokkokra osztották fel, az előzetes terv azonban nem zavarta meg a jelölteket abban, hogy rendszeresen egymás szavába vágjanak.

"Joe, maga egyetértett a szélsőbaloldali Bernie Sanderssel az egészségügyről" - vádolta az elnök egy ponton Bident, amire az este első komoly inzultusa volt a válasz:

"Eddig csak hazugságokat mondott. Nem sorolom fel ezeket, mindenki tudja, hogy hazudozó" - reagált a kihívó, akinek később értelmi képességeit is megkérőjelezte Trump.

"Azt a szót használta, hogy okos? Azt mondta korábban, hogy Delaware államban járt egyetemre, de elfelejtette a nevét. A legrosszabb, vagy majdnem a legrosszabb eredménnyel vizsgázott le az osztályában. Ne használja az okos szót a jelenlétemben. Joe, önben szemernyi okosság sincs" - vágta kihívója fejéhez Donald Trump.

A teljes vitát itt tudja visszanézni:

Egymást vádolták a járvánnyal kapcsolatban

Az este egyik fontos témája a koronavírus-járvány volt, amelynek kezelését gyökeresen eltérően ítélte meg a két jelölt:

"Naponta negyvenezren fertőződnek meg a koronavírussal. Az elnöknek nincsen terve, nem állt elő semmivel. Már februárban tudta, hogy milyen súlyos a válság, és azt, hogy ez egy halálos betegség. Megvan a hangfelvétel arról, hogy elismeri, szándékosan nem cselekedett. Azt mondta, hogy azért nem figyelmezteti a lakosságot, mert nem akarja, hogy pánik törjön ki" - jelentette ki Joe Biden.

Trump azzal vágott vissza, hogy amikor ő februárban lezárta a határokat, először a kínaiak előtt, a demokraták idegengyűlölettel vádolták meg. Elmondása szerint ha halgatott volna a kihívójára, az ország határai nyitva maradtak volna, és több millióan haltak volna meg, nem kétszázezren. "De már egy ember is túl sok. Ez Kína hibája" - tette hozzá az elnök.

A levélszavazásról és az új alkotmánybíróról sem értettek egyet

Donald Trump az MTI beszámolója szerint azt is hangsúlyozta, hogy a levélszavazás csalásra ad alkalmat. Konkrét példákat hozott arra, hogy máris előfordultak visszaélések a levélben történő szavazással, például Nyugat-Virginiában, ahol egy postást most vonnak felelősségre, mert manipulált a szavazócédulákkal, vagy Philadelphiában, ahol hétfőn a levélszavazást ellenőrző republikánus szakértőket elzavarták.

A demokrata párti Biden visszautasította ezeket a példákat. Arra a kérdésre, hogy elfogadja-e a választás eredményét, Biden igennel válaszolt, Trump pedig szavazásra buzdította a híveit.

Trump egyik kampányvideója, melyben azzal vádolja Bident, hogy képtelen kezelni a zavargásokat

Trump érvelt alkotmánybíró-jelöltje, Amy Coney Barrett mellett is. "Megnyertük a választásokat, s ennek vannak következményei" - szögezte le, majd idézte az elhunyt Ruth Bader Ginsburg liberális alkotmánybírót, aki az előző, Barack Obama elnök vezette kormányzat utolsó évében - amikor egy alkotmánybíró elhunyt és a demokraták a választás előtt új bírót jelöltek - azt mondta: egy elnököt nem három vagy három és fél évre választanak, hanem négy évre.

Biden kifogásolta, hogy Barrett abortuszellenes bíró hírében áll, mire Trump visszavágott: "honnan tudja, hogy bíróként mi az álláspontja erről". A demokrata párti elnökjelölt szerint meg kell várni a választások eredményét az alkotmánybíró-jelöléssel. "Már tartanak a választások" - tette hozzá, utalva arra, hogy egyes tagállamokban már megkezdődött a levélszavazás.