Kanada népirtással vádolja Kínát

2021.02.23

A kanadai parlament határozatot fogadott el arról, hogy a kínai hatalomnak az ujgur kisebbséggel szembeni bánásmódja Hszincsiang tartományban népirtással ér fel.

A törökországi ujgur közösség tagjai az isztambuli kínai nagykövetség előtt tüntettek február 10-én   -   Szerzői jogok  Mehmet Guzel/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
A törökországi ujgur közösség tagjai az isztambuli kínai nagykövetség előtt tüntettek február 10-én - Szerzői jogok Mehmet Guzel/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

A határozati javaslatot az összes képviselő megszavazta, kivéve Justin Trudeau miniszterelnököt és kormányának tagjait, mert ők nem szavaztak. Noha a határozat nem kötelező érvényű, cselekvésre szólítja fel a kormányt. A határozatban egyúttal felszólítják a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB), hogy helyezze át a 2022-es téli olimpia helyszínét Pekingből.

Egy meg nem nevezett, magas rangú kormánytisztviselő elmondta az AP hírügynökségnek, hogy a külügyminiszter ismertetni fogja a kormány álláspontját a kérdésben, de előre bocsátotta, hogy egy parlamenti határozat nem feltétlenül hoz eredményt Kínában, és hogy az ügyben szükséges, hogy Kanada együttműködjön nemzetközi szövetségeseivel és partnereivel. Trudeau és Joe Biden amerikai elnök között kedden lesz egy tárgyalás, és ezen szó lesz a nyugati országok Kínához fűződő viszonyáról is - tette hozzá.

Erin O'Toole, az ellenzéki Konzervatív Párt vezetője kijelentette: "Kínában valósággal szenvednek az ujgurok. Népirtás folyik ott. A mi értékeink viszont nem eladók. Trudeau úrnak is ezt az üzenetet kellett volna ma küldenie Pekingnek, de elmulasztotta."

Cung Pej-vu, Kína ottawai nagykövete egy lapinterjúban tagadta, hogy népirtás folyna hazájában. "A nyugati országok nincsenek abban a helyzetben, hogy megítéljék a kínai emberi jogi helyzetet" - mondta.

Az Egyesült Államok januárban közölte, hogy leállítja a paradicsom és gyapot importját az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területről, mivel fennáll a gyanúja, hogy kényszermunkát alkalmaztak. Előzőleg Nagy-Britannia bejelentette, hogy szigorít a modern rabszolgaság elleni törvényein, megbüntetendő azokat a vállalatokat, amelyek kapcsolatba hozhatók a muszlim kisebbségek elleni jogsértésekkel Kínában.

Szakértők szerint Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen legalább egymillió ujgurt, kazahot, huit és egyéb kisebbségekhez tartozókat zártak politikai átnevelőtáborokba olyan, látszólag önkényes indokokkal mint az imádkozás vagy a külföldre utazás.