Kamala Harris történelmet ír: az első nő, fekete, ázsiai származású alelnök

2020.11.08

Joe Biden győzelmével Kamala Harris is történelmet ír: ő lesz az első nő, aki alelnökként kerül a Fehér Házba. A szenátor ráadásul fekete, és indiai származású.

"Történelmi vers" - idézi a The Hill Abby Phillipet, a CNN tudósítóját, aki jelképesen így írta le Trump uralmának végét, amit egy fekete nő vált fel a Pennsylvania sugárút 1600-as száma alatt.

Kamala Harris kampánynyitója szülővárosában, a kaliforniai Oaklandben   -   Szerzői jogok  AP Photo/Tony Avelar
Kamala Harris kampánynyitója szülővárosában, a kaliforniai Oaklandben - Szerzői jogok AP Photo/Tony Avelar

Kamala Harrisnak megannyi akadállyal kellett megküzdenie politikai pályafutása során. Ő volt Kalifornia első fekete főügyésznője, és a történelem második fekete nője, akit szenátornak választottak.

Az 56 éves Harris jelenleg az egyetlen fekete nő az Egyesült Államok szenátusában. 2016-ig Kalifornia főügyésze, azt megelőzően pedig San Francisco ügyésze volt.

Jamaikai és indiai bevándorlók gyermekeként ő már a kaliforniai Oaklandben született.

Tudását a Howard Egyetemen gyarapította, amely történelmileg a legtekintélyesebb felsőoktatási intézménynek számít az Egyesült Államokban.

Harris az Alpha Kappa Alpha diáklány-egyesület tagja, majd ugyanennek a fekete közösségnek az alelnöke volt.

Édesanyja, Shyamala Gopalan 19 évesen érkezett az Egyesült Államokba Indiából, hogy a Kaliforniai Egyetemen, Berkeley-ben doktorátust szerezzen az endokrinológiai szakon. A szenátor szerint egyedül élő anyaként törődött vele és testvérével, Mayával, ráadásul arra is szakított időt, hogy civil aktivistaként ténykedjen.

Ekkor ismerkedett meg Kamala édesapjával, Donalddal. Később útjaik szétváltak, és az anya egyedül nevelte gyermekeit. Tisztában volt azzal, hogy a kislányokat feketének tartják, ezért "büszke, fekete nőknek" nevelte őket.

Tökéletesen kiegészítik egymást

Harris alelnökké történő jelölésével Biden a nemzedékek közötti korkülönbséget hidalta át. A megválasztott elnök ebben a hónapban fogja betölteni 78. életévét, és ezzel ő a legidősebb elnök az Egyesült Államok történelmében.

Harris-szel közösen ugyanakkor arra is képesek, hogy elsimítsák a faji és pártokhoz köthető megosztottságot.

A megválasztott elnök és alelnökAP Photo/Carolyn Kaster
A megválasztott elnök és alelnökAP Photo/Carolyn Kaster

Kamala Harris egyébként - Bidenhez hasonlóan - szerényen és visszafogottan reagált a választási eredményre.

"Ez sokkal többről szól mint Joe Bidenről vagy rólam. Ez Amerika lelkéről szól, és arról a szándékunkról, hogy harcoljunk érte. Sok munka vár ránk. Fogjunk hozzá" - tweetelte.

A megválasztott elnökhöz hasonlóan a megválasztott alelnök is Amerikáról írt, nem csak saját táboráról.

"Soha korábban országunk vezetése nem tükrözte ennyire nemzetünk sokszínűségét és dinamizmusát" - így üdvözölte Jim Clyburn a választás kimenetelét. A demokrata képviselő kulcsfontosságú szerepet töltött be abban, hogy a demokraták végül Bident jelöljék elnöknek.