Jutalomként enyhítettek a korlátozásokon Szerbiában

2020.09.28

Enyhített az eddigi járványkorlátozásokon, engedélyezte a többi között a vendéglátóhelyek hosszabb nyitvatartását, és további enyhítéseket is kilátásba helyezett a koronavírus-járvány kezelésével megbízott szerbiai válságstáb hétfőn.

A testület azzal indokolta döntését, hogy az európai országok közül Szerbia azok közé tartozik, amelyek a legsikeresebben küzdöttek meg a járvánnyal, az emberek fegyelmezettségét pedig valamivel "jutalmazni kell". Kilátásba helyezték, hogy ha hasonlóak maradnak a mutatók, akkor hamarosan a tömeges rendezvényeken részt vevők számának növelését is engedélyezhetik.

Férfi maszkban Belgrád belvárosában 2020 júliusában   -   Szerzői jogok  Darko Vojinovic/AP
Férfi maszkban Belgrád belvárosában 2020 júliusában - Szerzői jogok Darko Vojinovic/AP

Hétfőre a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 72-vel 33 384-re nőtt. Összesen 747 halálos áldozata van a járványnak a csaknem 7 millió fős lakosságú országban. Az utóbbi 14 napban összesen 976 új esetet regisztráltak. Összehasonlításként Magyarországon ezalatt 12407-tel nőtt a fertőzöttek száma.

A térségben gyorsabban terjed a fertőzés

A 2 millió lakosságú Észak-Macedóniában 1935-tel. Az 1,8 milliós Bosznia-Hercegovinában 3455-tel, a hasonló lakosságú Koszovóban 835-tel emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma az elmúlt két hétben. A kicsit több mint hatszázezer lelket számláló Montenegróban pedig összesen 3601 az elmúlt két hét új esetszáma.