Juncker: ha a Fidesz nem változik, ki kell zárni

2020.01.24

Jean-Claude Juncker szerint ki kell zárni a Fideszt az Európai Néppártból, ha az nem fogadja el a Néppárt középutas gondolkodását.

A bizottság volt elnöke Brüsszelben adott interjút az Euronewsnak, amelyben a Fidesz néppárti tagsága is szóba került.

"Már korábban is világossá tettem az álláspontomat az ügyben. Azt szeretném, ha a Fidesz elfogadná a kereszténydemokrácia alapértékeit. Vagy ki kell zárni őket. Ha a Fidesz nem része a középutas gondolkodásnak és magatartásnak az Európai Néppártban, akkor nincs számukra hely a pártban. De ez az ügy már nem rám tartozik" - mondta Jean-Claude Juncker.

A luxemburgi politikust megkérdeztük Orbán Viktor és az olasz Matteo Salvini közeledéséről is.

"Nem tudom, milyen messze jutottak ebben az ügyben. Nincs sok információm Salvini és Orbán Viktor kapcsolatáról. De Salvini nagyon messze esik az európai kereszténydemokrácia alapjaitól" - mondta Juncker.

Riporterünk megkérdezte Junckert arról is, túszul ejtette-e Erdogan török elnök Európát a menekültügyben. Valódi a törökök fenyegetése, hogy megnyitják a kapukat a migránsok előtt?

"Megállapodtunk Törökországgal. Ez jó alku volt, hiszen Törökország a következmények jó részét magára vállalta a menekültügyben. Erdogan többször megfenyegetett engem és a bizottságot, hogy megnyitja a kapukat. A kérdésére válaszolva, én ezt komolyan veszem, de nem hiszem, hogy megtenné, mert nem ez az érdeke. Az az érdeke, hogy szorosan együttműködjön az Európai Unióval, és szavahihető legyen."

"- Erdogan szavahihető?"

"- Mindeddig az volt. És szerintem az marad" - válaszolta Juncker.

Juncker beszélt a Moria menekülttáborban rekedt gyermekek ügyéről is. Arra a kérdésre, miszerint Európa elárulta-e a saját értékeit, azt felelte:

"- Nem gondolom így, az viszont tény, hogy Európa egésze nem tett eleget. Néhány tagállam ugyanis megtagadta a szolidaritást. Évekkel ezelőtt felajánlottam a lengyeleknek, a cseheknek és a magyaroknak, hogy fogadjanak be a területükre kísérő nélküli gyermekeket. Görögország sokat tett, de nem eleget a szigeteken és a szárazföldön. Fejlődnie kell a görög oldalnak és az európai oldalnak is. Elfogadhatatlan, hogy ezek a gyermekek segítség nélkül maradjanak. Ez botrányos."