Juncker: Aki kilép, nagy árat fizet

2020.01.31

Jean-Claude Juncker egyszer már elismerte, nagy hiba volt, hogy nem avatkozott be a brexit-népszavazás kampányába. Most, a britek kilépésekor azt mondta az Európai Bizottság volt elnöke brüsszeli tudósítónknak, hogy senki nem fogja követni őket.

A volt bizottsági elnök most az Euronewsnak adott interjúban hozzátette, nem volt befolyása a referendum eredményére.

"Megmondtam David Cameronnak, ha ilyen ellentmondásos ügyben tartanak népszavazást Nagy-Britanniában, veszíteni fognak. Ne lepődjenek meg ha az unióról szóló sorozatos hazugságok és ferdítések után az emberek ellene szavaznak majd" - mondta Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság volt elnöke.

Más országok is gondolkodhatnak a kilépésen? - kérdezte riporterünk.

"Nem. Közeli kapcsolatom van a legtöbb kormányfővel. Senki nem akarja feladni az európai álmot és az európai közösséget, hiszen láthattuk a brexit-tárgyalások alatt, hogy amit elértünk, az összetartja a tagállamokat. Aki kilép, nagy árat fizet."

Euronews: Európa szeretné megbüntetni Nagy-Britanniát, hogy elvegye a lázadók kedvét?

Juncker: Soha nem voltam a büntetés pártján, mert az nem vezet sehová

Euronews: Melyik ország veszi át az Egyesült Királyság helyét az unióban a feszültségkeltésben?"

Juncker: Vannak egy páran, akik képesek erre, de nem ugyanolyan mértékben. De ilyen az európai demokrácia. Nem férek a megosztottságtól, ezt időről időre láthatjuk. A törékenység és a zavarkeltés is része az európai demokráciának.