Jön a 2000 forint alatti gyorsteszt

2020.09.29

Hamarosan világszerte elérhetőek lesznek az olcsó gyorstesztek, amelyek fél órán belül kimutatják a koronavírus jelenlétét a szervezetben. Egy dél-koreai és egy amerikai cég sürgősséggel engedélyt kapott az Egészségügyi Világszervezettől a tesztek előállítására.

A Fehér Házban be is mutatták, hogyan működik.

"A levett mintát háromszor körbe kell forgatni, majd leragasztani, aztán legalább negyedórát várni. Ennyi a teszt" - közölte Brett Giroir admirális, egészségügyi miniszterhelyettes.

A szegényebb országok számára a WHO 120 millió gyorstesztet különít el. A szakemberek reményei szerint ezek révén lassítani lehet majd a járvány terjedését.

"A gyorstesztek olyan nehezen elérhető vidékekre is eljuttathatóak, ahol nincsenek laboratóriumok vagy képzett egészségügyi dolgozók. Számukra ez a megoldás létfontosságú, főleg ott, ahol gyorsan terjed a vírus" - mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a világszervezet főigazgatója.

Európában is rohamosan nő a fertőzöttek száma. A járványhelyzethez eddig megengedőbben hozzáálló Hollandia is szigorított, utazási korlátozásokat és kötelező védőmaszk-viselést léptettek életbe, a holland vendéglátóhelyek pedig csak este 10-ig lehetnek nyitva.

A spanyol kormány szigorúbb intézkedések meghozatalára szólította fel a madridi tartományi vezetést, mert a többi régióhoz képest ott kiugróan sok a koronavírusosok száma.

A szlovák kormány a vészhelyzet ismételt kihirdetésére készül. Októbertől betiltják az összes tömegrendezvényt, szigorítják a maszkviselésre vonatkozó előírásokat, valamint korlátozzák a szórakozóhelyek nyitvatartását és a vásárlók számát az üzletekben.