Johnson: komoly az esély a megállapodás nélküli brexitre

2020.12.11

Komoly esély van arra, hogy megállapodás nélkül zárulnak majd az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kereskedelmi kapcsolatrendszerének feltételeiről folyó tárgyalások - jelentette ki a brit miniszterelnök csütörtök este, azután, hogy Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével egyeztetett Brüsszelben.

Boris Johnson úgy fogalmazott, hogy egyértelmű, hogy nagy esély van arra, hogy olyan kapcsolatrendszer jön létre a britek és az unió között, ami inkább hasonlít az EU viszonyára Ausztráliával, és kevésbé hasonlít a Kanadával való kapcsolatokra. Ez nem feltétlenül rossz, minden megoldásból ki lehet hozni előnyöket, tette hozzá Johnson.

A brit miniszterelnök ezzel arra utalt, hogy Kanadának van szabadkereskedelmi megállapodása az Európai Unióval, Ausztráliának viszont nincs. A vámok megjelenése lenne a legszembetűnőbb változás az utóbbi esetben.

Minden lehetőségre fel kell készülni, írta nyilatkozatában az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen hangsúlyozza, hogy a megállapodás nélküli brexitre is kidolgoztak intézkedéscsomagot.

Ha 2021. január elsején kereskedelmi megállapodás nélkül távoznak a britek az EU-ból, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódhat a kereskedelem.