Jogállamisági teszt előtt az Európai Bizottság

2020.09.14

A jogállamiság és a demokrácia ügye az egyik legnagyobb teszt Ursula von der Leyen bizottsága számára. A német politikus szerdán tartja első évértékelő beszédét az Európai Parlamentben. Három EP-képviselővel beszélgettünk arról, mit várnak Brüsszeltől a demokrácia védelmében.

A nyáron Budapesten ezrek tüntettek a sajtószabadságért az index.hu ügye miatt. Bulgáriában pedig a korrupció ellen demonstráltak tömegek. A sajtószabadság, a demokrácia, a korrupció elleni harc központi kérdéssé vált Európában az elmúlt években.

Ursula von der Leyen Európai Bizottsága határozott fellépést ígért a demokrácia és a jogállam védelmében. Egy zöldpárti német EP-képviselő konkrétumokat vár. Szerinte a populisták elleni legjobb fegyver az lenne, ha az EU elzárná a pénzcsapokat, ha egy országban nincs független intézményrendszer.

"Ha egy nemzeti ellenőrző-rendszer összeomlik, vagy az ellenőrzését átveszik olyan emberek, akik a saját zsebükre dolgoznak, akkor az EU-nak nincs eszköze arra, hogy ellenőrizze, hová megy ez a pénz, vagy hogy megakadályozza, hogy ellopják azt. Ezt meg kell változtatni, épp ezért szeretnénk egy működő mechanizmust a következő hétéves költségvetés és a koronavírus-miatti újjáépítési alap mellé, amely összekötné az uniós kifizetéseket a korrupció elleni harccal és és az alapvető jogok tiszteletben tartásával" - mondta Daniel Freund zöldpárti EP-képviselő.

Egy jobboldali román EP-képviselő szerint viszont politikai fegyverként használják a jogállamisági ügyeket az Európai Unióban. Szerinte a meglévő eszközök, mint az uniós bíróság ítéletei elegendőek.

"Egy semleges szemlélő számára nyilvánvaló, hogy a folyamat teljesen át van politizálva. Ahelyett, hogy a szakértők, bírák, jogászprofesszorok véleményét hallgatnánk, a politikusok beszélnek, különösen a liberálisok és a néppárt soraiból. És gyakran amit mondanak, egyáltalán nem a jogállamiságról szól" - mondta egy román EP-képviselő, Cristian Terhes.

Az Európai Bizottság szeptember végén először teszi közzé a tagállamok jogállamisági helyzetéről szóló jelentését. A valódi változáshoz azonban politikai akarat és tettek kellenek - mondta Cseh Katalin EP-képviselő.

"Bízunk abban, hogy a bizottság túljut az elavult beszédek és a retorika időszakán, amit az elmúlt években képviselt. Várjuk a bizottság jogállamisági értékelését szeptemberben és kíváncsiak vagyunk, hogy a költségvetés jogállamisági garanciáit alkalmazni fogják-e vagy sem. Ez az időszak nagy teszt a von der Leyen bizottság számára és az egész Európai Unió érdekében remélem, hogy ez sikerül fog" - mondta Cseh Katalin liberális EP-képviselő.