Joe Biden nyerte az amerikai elnökválasztást

2020.11.08

Joe Biden nyerte az amerikai elnökválasztást.

A demokrata párti elnökjelölt több szavazatot kapott Pennsylvania államban, mint ellenfele, Donald Trump, amivel biztossá vált, hogy a demokraták többségben lesznek az Egyesült Államok (538 tagú) elektori kollégiumában, amely majd hivatalosan megválasztja az elnököt decemberben.

Biden közleményt adott ki, amelyben úgy fogalmazott, hogy megtiszteltetésnek veszi az amerikai nép bizalmát.

- Az előttünk álló munka kemény lesz, de megígérhetem, hogy minden amerikai elnöke leszek, függetlenül attól, hogy rám szavazott vagy sem - írta korábban Biden a Twitteren.

A 77 éves politikus alelnökjelöltje, Kamala Harris szintén a közösségi médián keresztül tette közzé a beszélgetést, melyben telefonon azt mondta Bidennek:

"Megcsináltuk, Joe! Te leszel az Egyesült Államok következő elnöke."

Donald Trump azt tette közzé, hogy ő a valódi győztes, mert a demokraták csalással nyertek. Trump személyes jogi képviselője, New York korábbi polgármestere, Rudy Giuliani azzal példálózott, hogy a levélszavazatok összeszámlálásának megkezdése után pár órával Trump több százezer szavazatnyi előnye tűnt el.

- Ami történt aggasztó, főként Pennsylvania de néhány további állam számára is. A csalások miatti kereseteket már hétfőn beadjuk - mondta Giuliani.

Trump már napokkal korábban bejelentette, hogy a választási csalások és szabálytalanságok miatt az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságához fordul.