Jelentősen megnőtt a NATO-tagállamok védelmi kiadása

2024.06.18

Rekordszámú, több mint 20 NATO-tagállam teljesíti a nyugati katonai szövetség idei védelmi kiadási célját - közölte a NATO-főtitkár hétfőn Washingtonban. Ez 2021-ben még csak 6 tagállamra volt igaz. Jens Stoltenberg szerint Oroszország ukrajnai háborúja felerősítette az európai konfliktus kiterjedésének veszélyét.

A NATO-tagok tavaly megállapodtak abban, hogy GDP-jük legalább 2%-át védelmi célokra fordítják. A kiadások növekedése az ukrajnai háború miatti aggodalmakat tükrözi. A 32 NATO-tagállam védelmi kiadásai várhatóan megnégyszerezőknek a 2021-es kiadásokhoz képest.

"Az európaiak többet tesznek a kollektív biztonságukért, mint néhány évvel ezelőtt" - közölte a főtitkár a Wilson Center kutatóközpontban tartott beszédében, mielőtt a Fehér Házban találkozott volna Joe Biden elnökkel.

"Az Egyesült Államok európai katonai jelenléte továbbra is alapvető fontosságú az európai kontinens biztonsága és stabilitása szempontjából. Az európaiak azonban sokkal többet tesznek kollektív biztonságukért, mint néhány évvel ezelőtt. Ők vezetik a harcot a szövetség keleti részén. Fokozták erőik készenlétét. Megerősítették a NATO-t a szövetségünkhöz csatlakozó, kiváló képességű finn és svéd hadsereggel," fogalmazott Jens Stoltenberg.

Az amerikai elnök azt mondta, hogy a szövetség Stoltenberg hivatali ideje alatt "nagyobb, erősebb és egységesebb lett, mint valaha".

Jens Stoltenberg kedden tárgyal Antony Blinken külügyminiszterrel és találkozik a szenátus külügyi bizottságának tagjaival, valamint a szenátusban kisebbségben lévő republikánusok vezető szenátorával, Mitch McConnell-lel.

A NATO főtitkára szerdán Kanadában Justin Trudeau miniszterelnökkel folytat megbeszélést, majd csütörtökön ismét Washingtonban lesz, amikor Jake Sullivannel, a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadójával találkozik.

Jens Stoltenberg amerikai útjának elsődleges célja a NATO júliusi 75. évfordulós csúcstalálkozójának előkészítése, amelyet Washingtonban rendeznek.