Javuló munkanélküliségi statisztika az EU-ban

2021.08.04

Kis mértékben csökkent a munkanélküliség az Európai Unióban az egy évvel ezelőttihez képest. Az Eurostat adatai szerint júniusban 14 millió 916 ezer volt az állástalanok száma az EU-ban.

Ez azt jelenti, hogy 7,1 százalékos volt a munkanélküliség, 0,2 százalékkal alacsonyabb, mint májusban, illetve, mint tavaly júniusban.

Magyarország a hatodik legjobb helyezést érte el az uniós rangsorban, 4 százalékos munkanélküliségi rátájával. Ennél csak Lengyelország, Málta, Hollandia, Németország és Csehország prudukált jobb adatot.

A fiatalok körében 17 százalékos volt júniusban a munkanélküliség az EU-ban. Csaknem 3 millió 25 év alatti nem talált állást (2, 96 millió). Országonként nagyok az eltérések.

Spanyolországban a fiatalok több mint egyharmada munkanélküli (37,1%), de nem sokkal jobb a helyzet Görögországban (30,4%) és Olaszországban sem (29,4%).

Csehországban viszont alig több mint 7 százalékot mutat a statisztika, és Németországban, illetve Hollandiában sem sokkal magasabb ez a szám (7,5 és 7,6%). A magyar fiatalok 13,5 százaléka munkanélküli.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet a múlt hónapban arra figyelmeztetett, hogy a munkanélküliség folyamatos emelkedésével kell számolniuk a fejlett országoknak a következő években.

Az OECD elemzése szerint az alacsony képzettségűek, akik a járvány következtében elvesztették munkájukat, nehezen tudnak elhelyezkedni más szektorokban.