Járvány: további korlátozások, szigorítások Európában

2021.01.08

Az oltási kampány felgyorsítását tervezik Franciaországban, ugyanakkor a koronavírus-járvány miatti korlátozások legalább január végéig érvényben maradnak, és az éjszakai kijárási tilalom kezdetét újabb tíz megyében előrébb hozzák.

Tehát zárva maradnak az éttermek, bárok, kulturális- és sportlétesítmények.

A napi esetszám 15 ezer körül stagnál az általános karantén december 15-i feloldása óta.

Jean Castex miniszterelnök kijelentette, "még nyakunkon a második hullám. Távol vagyunk a céltól, a napi 5 ezer új esettől, ami a járvány megfékezésének küszöbértéke. Továbbra is hatalmas az egészségügyi rendszerünkre nehezedő nyomás. Azaz, nem vagyunk kinn az erdőből. El kell érnünk a járványadatok csökkenését."

A francia kormányfő arról is beszélt, hogy az Egyesült Királyság felé, illetve felől továbbra is erősen korlátozott a határátlépés, aminek előfeltétele a negatív COVID-teszt.

"December 20-an zártuk le határainkat az Egyesült Királyság felé. Az intézkedés hatályát további döntésig meghosszabbítjuk. Ez alól csak bizonyos, meghatározott csoportba tartozó személyek mentesülnek".

A csatorna másik oldalán is súlyos a helyzet. Csütörtökön április óta a legtöbb koronavírussal összefüggő halálesetet regisztrálták Nagy-Britanniában.

A brit miniszterelnök szerint a jövő héttől naponta több százezren kaphatják meg a védőoltást.

"Fogalmazzunk egyértelműen; ez egy soha nem látott nemzeti kihívás, ami soha nem látott nemzeti erőfeszítéseket követel. És természetesen, lesznek még nehézségek, zökkenők. Lesznek még leváltások, kinevezések posztokra. De ahogy Prosser tábornok ismertette, a hadsereg az egészségügyi szolgálattal (NHS) és a regionális vezetéssel együttműködve építi ki az oltási központok hálózatát. A katonaság eszközeinek bevonása segít felpörgetni a tempót" - mondta Boris Johnson.

Már meghaladta a 25 milliót az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Európában, ezért a legtöbb ország szigorít a járványügyi-korlátozásokon.

Portugáliában egy héttel meghosszabbítják a novemberben életbe lépett egészségügyi veszélyhelyzet.