Járvány: Nyugat-Európa nem lazít, sőt!

2021.01.16

Franciaországban szombat este 6-tól életbe lépett a meghosszabbított és az egész országra kiterjesztett éjszakai kijárási tilalom, aminek betartását járőröző rendőrök ellenőrzik. Este 8 és reggel 6 között eddig is csak munkába, iskolába, élelmiszerért vagy orvoshoz lehetett elmenni otthonról. Ezt a tilalmi időszakot nyújtották meg 12 órásra, legalább a következő két hétre.

Franciaországban szombaton 21 és fél ezer új fertőzöttet regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak a száma már meghaladta a 70 ezret.

A spanyol egészségügyi miniszter kijelentette, mindent megtesz a kormányzat, hogy elkerülje a teljes körű lezárást a járvány miatt. Salvador Illa közölte, nyárig a lakosság 70 százalékát beoltják a Pfizer vakcinájával.

Pénteken 40 ezer új fertőzöttet jelentett a spanyol hatóság.

"A járvány harmadik hulláma során azokat az intézkedéseket kívánjuk megtenni, amelyek a második hullám alatt működtek, és sikerült kivédenünk az ország teljes lezárását. Ha szükséges, további intézkedéseket teszünk. Folyamatos kapcsolatban vagyunk a regionális hatóságokkal. Tehát, jelenleg nem tervezünk bezárkózást, ahogyan a második hullámon is túl lettünk anélkül."

A szervezők 30 ezer emberre számítottak, de csak mintegy 6 ezren tüntettek az osztrák kormány koronavírus-intézkedései ellen szombaton délután Bécsben. A tiltakozók motivációja széles skálán mozgott; sokan a gazdaság visszaesésétől vagy az oltástól félnek, mások összeesküvés-elméleteket vélnek látni a háttérben.

Az osztrák kormány nagy valószínűséggel februárig meghosszabbítja az érvényben lévő korlátozó intézkedéseket. Egy-egy tartományban további szigorítások is lehetnek.