Járvány: már közel 8500 magyar hunyt el

2020.12.22

1238 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 306 ezer fölé emelkedett a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában meghalt 180, többségében idős, krónikus beteg. Az elhunytak száma közelíti a 8500-at - a kormányzati oldal tájékoztatása szerint.

A világ koronavírus-fertőzöttségi adatait folyamatosan frissítő baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai alapján Magyarországon az egyik legrosszabb a helyzet; lakosságarányosan itt halnak meg a legtöbbet a COVID-19 kiváltotta betegség következtében.

A kormány ennek ellenére enyhít a járványügyi korlátozásokon a karácsonyi ünnepek alatt.

Ausztria már december 7-én feloldotta az egész napos kijárási tilalmat, és karácsony, illetve szilveszter idejére további enyhítéséket tervez - kinyitnak a sípályák is. A lazítást a vírus-adatok teszik lehetővé; a számok alapján leszállóágban van a koronavírus-járvány második hulláma Ausztriában, ahol 3 ezerrel kevesebb áldozatot követelt a járvány, mint hazánkban.

A szlovák kormány a gyorsan romló járványhelyzet miatt az elmúlt héten kényszerült ismét szigorítani, és az ünnepek idejére sem lazít. A tisztifőorvos arra figyelmeztet, a kórházak a legnagyobb terhelésnek most vannak kitéve, néhány már az összeomlás szélére sodródott.

Az 5 és fél milliós Szlovákiába eddig 150 ezer fertőzöttet regisztráltak, és 1600-an haltak meg a betegségben.

Csehországban november elején tetőzött a járvány, akkor napi 15 ezer fertőzöttet regisztráltak. Most fele ennyi a napi új eset. Az elmúlt 24 órában 55 beteg hunyt el.

A cseh kormány az ünnepekre sem enyhít a korlátozásokon. Sőt, szerdán dönt arról, hogy tovább szigorítson-e.

A lengyel kormány nem tervezi külön karácsonyi szabályok bevezetését, viszont december 28-án szigorít; bár javulnak a járványadatok, bezárnak a hotelek, sípályák, üzletközpontok és éjszakai kijárásai tilalom lép életbe - a harmadik hullám megelőzése érdekében.

A csaknem 40 milliós Lengyelországban 1,2 millió a regisztrált fertőzöttek, és közel 25 és fél ezer a járvány halálos áldozatainak a száma.