Járvány: folytatják a munkát a bohócdoktorok

2020.12.15

A járvány miatt új módszereket dolgoztak ki Európában a bohócdoktorok. Miközben a járvány miatt soha nem volt még ekkora igény a munkájukra, a bevételeik elapadóban vannak és a személyes előadás sem lehetséges.

A legtöbb európai kórházban a koronavírus miatt megtiltották a személyes látogatásokat, a bohócdoktorok ennek ellenére folytatják a beteg gyermekek felvidítását.

"Jó dolog, hogy a számítógép segítségével kapcsolatba tudunk lépni, de hiányzik a személyes jelenlét. A gyerekeket csak egy kis képernyőn látjuk, nem érzékeljük, mi történik, hogy mi van a környezetben. De tudjuk, hogy ismét minden jó lesz, ha újra személyesen dolgozhatunk majd" - mondta a Belgiumban dolgozó Didier Van der Perr.

Európában több, mint negyven szervezet foglalkozik a beteg gyermekek lelkének ápolásával. Egy belső felmérés szerint a többségük a járvány alatt is folytatta a munkát alternatív módszerekkel. Vannak, akik internetes kapcsolattal oldották meg a találkozást, mások az ablak előtt, az erkélyen, vagy udvaron tartanak előadást. De volt olyan eset is, amikor egy emelődaruról érte el a bohóc a gyermekek ablakát. A válság ugyanakkor keményen érinti az ilyen szervezetek bevételeit is.

"A legtöbb bohócdoktor alacsonyabb bevétellel számol a jövő évre. De nagyon sok ember támogatja őket, ez pedig megmutatja, hogy fontos a munkájuk, amit a páciensek lelki egészségéért végeznek" . mondta a Piros Orr Nemzetközi Bohócdoktor Szövetség vezetője, Silvia De Faveri.

Az továbbra is bizonytalan, mikor térhetnek vissza ezek a bohócok Európa kórházaiba. A többségük azonban valamilyen formában folytatni fogja a munkát jövőre is.