Járvány: elfogyott a pénz, a türelem, a lelki béke

2020.11.23

Berlinben néma tüntetésen vonultak az oltásellenesek, és legalább ugyanannyi ellentüntető haladt végig ugyanazon az útvonalon edényekkel, serpenyőkkel, dobokkal zajongva.

A portugál fővárosban a kulturális szektor dolgozói tartottak "éhség- és nyomorúság" demonstrációt. Fesztiválszervezők, színpadi-, ás hangtechnikusok fekete dobozaikat állították fel a Campo Pequeno aréna elé, bent pedig a közegészségügyi előírásokat betartva jelezték; a lezárások miatt az ágazat és a benne dolgozók halálra van ítélve segítség nélkül.

Képviselőjük szerint a "kormány eddig bejelentett kompenzáló intézkedései haszontalanok, nem segítenek. Ha valamilyen csapás éri a mezőgazdaságot, halászatot, a bankszektort - akár a magánbankokat is -, a kormányzat megmenti őket. A kulturális szektor sem lehet kivétel" - állítja Sandra Farinha.

Több francia városban, így Párizs mellett Bordeaux-ban is katolikus hívők százai követelték a templomok megnyitását. Az istentisztelet szabadságáért imádkoztak Saint-André Katedrális előtt.

Az akció egyik szervezője eltökélt. Azt mondja, addig kérik, míg meg nem kapják. "Ez nem egy hirtelen jött vasárnapi szeszély. Ez az összes Bordeaux-i katolikus, sőt az összes francia hívő mozgalma. Akik teljes szívükből kívánják a szentmisét, és vágyják megkapni a hálaadást."

A francia kormány 2021 januárjáig három lépcsőben, fokozatosan oldja fel a koronavírus-járvány miatt bevezetett általános karantént - a járvány alakulásától és az ahhoz kapcsolódó tevékenységek kockázataitól függően.