Járvány: a németek bezárkóznak húsvétkor

2021.03.23

A koronavírus-fertőzések számának megugrása miatt Németországban április 18-ig meghosszabbítják az érvényben lévő korlátozások hatályát. Erről állapodott meg Angela Merkel kancellár a 16 szövetségi tartomány vezetőjével.

Az intézkedés célja, hogy csökkentsék a személyes találkozások számát a húsvéti ünnepek alatt. A hosszú hétvégén minden bezár.

A német kancellár bejelentette, "emiatt idén április elsejét és harmadikát egyszeri pihenőnapnak nyilvánítjuk - a kapcsolattartások korlátozása, az összejövetelek tilalma mellett -, így most meghosszabbodik, április 1-től 5-ig tart a Húsvét", mindenki maradjon otthon, tette hozzá Merkel.

Az Egészségügyi Világszervezetet aggasztja a hathetes csökkenő tendencia után, a múlt héten ismét meredeken megugró új fertőzések száma. A WHO szerint ez egyértelműen az új mutációk, vírusvariánsok megjelenésének következménye.

A szervezet főigazgatója kritikával illette a gazdagabb országok oltóanyag-felhalmozási gyakorlatát.

"Napról napra nő a különbség a gazdag országokban beadott vakcinák és a COVAX program keretében, a szegényebbekben beadott vakcinák száma között. Az egyenlőtlenség kezd groteszkké válni. A világ legszegényebb országai most azt figyelik, vajon a gazdagok értik-e a szó jelentését, amikor szolidaritásról beszélnek."

Spanyolország szerdától folytatja az AstraZeneca-vakcina alkalmazását, és kiterjeszti az 55 és 65 év közötti korosztályra, miután az Egyesült Államokban végzett vizsgálat igazolta az oltóanyag hatékonyságát, és nem mutatott kockázatnövekedést a mellékhatásokra.

Carolina Darias egészségügyi miniszter ugyanakkor azt is közölte, "további részleteket is meg akarnak ismerni a szérum amerikai klinikai vizsgálatáról, és 65 év felettieknél a hatékonyságáról. A közlemény megnyugtató információkkal szolgál, de jobban bele kívánunk látni a tanulmányba."

Közben egyre több spanyol értetlenkedik és dühöng, mivel számukra tilos a régiók közötti ingázás, miközben a nemzetközi repülőjáratokkal szabadon jöhetnek a külföldiek az országba. Egyre több német és francia turista érkezik, akik a saját, szigorúbb korlátozásaik alól felszabadulva élvezik a szabadabb mozgást, és a kellemesebb időt.